Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur Luis Miguel Fernandez heeft vertrouwen

Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen

De provincie Almería beschikt momenteel over meer dan 2.600 hectare aan biologische teelt in kassen (ongeveer 10 % van de totale oppervlakte aan kasteelt). Telers zijn van plan dit in de komende vijf jaar tot 5.000 hectare uit te breiden.

De directeur van de Vereniging van telersorganisaties van Groenten en Fruit in Almería (Coexphal), Luis Miguel Fernández, heeft vertrouwen in deze groei van biologische kasteelt als de huidige vraag van de belangrijkste Europese importeurs blijft bestaan. Alles lijkt erop te wijzen dat dat het geval zal zijn.

De consumptie van biologische producten op de Europese markten heeft in de afgelopen vijf jaar een aanhoudende groei doorgemaakt evenals de voedseluitgaven aan biologische producten. Hierin valt met name de vraag naar biologische groenten en fruit op, vertelt Fernández. Hij zegt dat verschillende Europese supermarkten er naar streven om op korte of middellange termijn te bereiken dat de helft van het groenten- en fruitaanbod in hun schappen biologisch is.

Daarom is het strategisch om in te zetten op deze teelt, tegemoetkomend aan de behoeften van de klanten en een nieuwe vraag van consumenten. Hierin zal Almería een "dominantere positie op de markt" gaan innemen.

Volgens Fernández kan de omschakeling van conventionele naar biologische teelt in Almería profiteren van de "groene revolutie", die in 2007 ontstond. De sector ging zich steeds meer bezighouden met het zoeken naar milieu bewustere teeltmethodes. Conventionele telers ontdekten biologische oplossingen voor het controleren van ziektes en de hierdoor verkregen ervaring vergemakkelijkt de overgang naar biologische teelt. Een andere praktijk van conventionele telers die de omschakeling bevordert, is de voor 100% natuurlijke bestuiving. Zo worden bijvoorbeeld "alle tomaten in Almería bevrucht door bijen en niet door hormonen". Al deze praktijken, zegt Fernández, vergemakkelijken de overgang. Je kunt namelijk geen conventionele middelen gebruiken wanneer je afhankelijk bent van die fauna. Hij benadrukt echter dat biologische teelt niet alleen betekent dat er geen conventionele bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Goed bodembeheer, vruchtwisseling, de juiste training en het juiste advies zijn sleutelfactoren.

Daarom wordt op 16 en 17 mei het tweede Symposium voor Biologische Teelt gehouden, georganiseerd door Coexphal. Er zal veel aandacht besteed worden aan thema's als het beheer van organisch materiaal, bemesting, gewasbescherming en microbiologie. Ook is er dit jaar een informatieblok over bio-dynamische teelt en zal de "Nationale strategie voor de biologische teelt 2018-2020" gepresenteerd worden, evenals de regels voor de "Biologische teelt in kassen in Andalusië".

Bron: EFE
Publicatiedatum: