Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marian Blom en Jan Plagge gekozen in bestuur van IFOAM EU

Tijdens de 9e algemene vergadering van de IFOAM EU Group, die gisteren plaatsvond, hebben de leden een nieuwe Raad en een nieuwe voorzitter gekozen. De gekozen voorzitter is Jan Plagge, Marian Blom (projectleider Bionext) is gekozen als vicevoorzitter. Jan Plagge is ook voorzitter van Bioland e.V. en heeft vele jaren ervaring in de biologische sector. Bovendien is hij zelf een biologische boer geweest en heeft hij gewerkt als adviseur van biologische landbouwbedrijven.

Na zijn verkiezing zei Jan Plagge: "Ik ben erg blij met het vertrouwen dat de leden van IFOAM EU in mij hebben laten zien door mij te kiezen als hun nieuwe voorzitter. Door de snelle groei is de biologische landbouw en teelt nu al een succesverhaal, en de sector heeft het potentieel om de Europese landbouw te hervormen. De biologische landbouw is een van de meest succesvolle methodes om uitdagingen als de verminderde biodiversiteit, de bescherming van water en dierenwelzijn aan te pakken. Dit zou weerspiegeld moeten worden in eerlijke beloningen voor biologische boeren en telers. Met de juiste Common Agricultural Policy (CAP) en voldoende kapitaal zou de biologische sector tegen 2030 ten minste een kwart van het areaal in de EU kunnen beslaan. "

De nieuwe CAP moet zich aanpassen door boeren niet langer te compenseren voor misgelopen inkomsten, maar hen belonen voor het leveren van essentiële goederen," voegt Marian Blom toe. Blom is gekozen als de nieuwe vicevoorzitter van IFOAM EU. Ze zegt: "De hele structuur van de CAP moet erop ingesteld zijn om 'groene' prestaties te belonen, in plaats van individuele praktijken. Pilaar I moet bestaan uit resultaten voor het milieu en een verplichte eco-stelsel voor lidstaten. Boeren mogen dit stelsel echter vrijwillig volgen, omdat dit het ze aanmoedigt om over te stappen op duurzamere praktijken, zoals de biologische landbouw.
 
Marian Blom: "Nu de nieuwe biologische wetgeving in de uitwerkingsfase is gekomen, is het belangrijk om als Europese biologische belangenorganisatie een helder standpunt per dossier te ontwikkelen. Hoe duidelijker ons standpunt, hoe meer kans op succes bij de verdere implementatie. Ook bij de uitwerking voor een nieuw GLB is IFOAM EU een belangrijke partner. We zien steeds meer draagvlak voor het uitgangspunt: meer publiek geld voor publieke doelen. Deze keer moet verduurzaming van de landbouwproductie echt beloond worden. Dit past goed bij de uitgangspunten waar biologisch voor staat: een gezonde, ecologische, faire en verantwoordelijke landbouw."
 

Groei van de biologische sector

Blom wil zich inzetten voor de uitwerking van goede biologische regelgeving én hoe de groei van de biologische sector vorm te geven in een ledenorganisatie als IFOAM EU. De toetreding van veel nieuwe spelers in de sector schept kansen en stress. De grote taak van IFOAM EU voor de komende jaren is om relevant en flexibel te blijven. Ook behoud van stabiliteit, democratie en verbinding met alle spelers is van belang.
Bavo van den Idsert heeft zijn kandidatuur niet verlengd. Hij was 9 jaar bestuurslid. Hij stelt: "Het is een eer geweest om vanuit Nederland bij te dragen aan de Europese belangenbehartiging voor de biologische sector. De enorme ontwikkeling waarin biologische landbouw en voeding zich bevindt zet druk op de IFOAM EU. Ik heb alle vertrouwen dat Marian daar als vicepresident een goede bijdrage aan kan leveren."
 

Samenstelling bestuur

Het complete IFOAM bestuur bestaat uit de volgende bestuursleden:
President: Jan Plagge, Bioland, Duitsland
Vice President : Marian Blom, Bionext, Nederland
Vice President: Jiri Lehejcek, Czech Technology Platform for Organic Agriculture, Tsjechië
Algemene bestuursleden:
Sylvie Dulong, Fédération Nationale d’Agriculture Biologique
Thomas Fertl, BioAustria
Kristin Karlsson, Organic Sweden
Virginija Luksiene, AKO agrios PL
Michel Reynaud, Ecocert SA
Roberto Pinton, Assobiosector

 
Publicatiedatum: