Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biohof nog altijd in onzekerheid door fipronilcrisis

"Principekwestie geworden, vergassen van de kippen is onnodig"

Tholen - In november kon bio-legpluimveehouder Marja de Vries tot haar opluchting vertellen dat het bedrijf Biohof na vier maanden weer vrijgegeven was (klik hier voor dat artikel). Het bedrijf zit momenteel echter weer in de problemen als gevolg van de fipronilcrisis. Wim de Vries: "Sinds Pasen mogen we onze eieren niet meer als tafelei afzetten. Dit kost ons onnodig veel geld, aangezien de eieren gewoon goed zijn. De waarden zitten namelijk onder de 5. In tijden van overschot bleek ons bedrijf echter een eenvoudig doelwit. Sindsdien verkopen we ze noodgedwongen aan de industrie. Hierdoor krijgen we maar twee derde van de prijs, waardoor we maar net de voerkosten van de kippen kunnen dekken." Dit is echter niet het ergste, meent hij. De pluimveehouder vreest namelijk dat zo'n 17.000 kippen binnenkort vergast moeten worden. Onnodig volgens hem.

Wim geeft aan bij de vorige controle waarden van de kippen zelf en de mest nog niet onder de norm zaten. "We zitten nu te wachten op de uitslag van de laatste check. Vandaag of morgen horen we of de waarden in de kip en de mest nu wel goed zijn. Dan weten we of de betreffende kippen vergast moeten worden."


Links: De strook met inheemse planten (schuilplaats voor bio-kippen) staat op dit moment prachtig in bloei. Rechtsonder: de kippen schuilden toen er een drone opnames maakte voor Omroep Gelderland.

Hij noemt de situatie onrechtvaardig. "Het gaat me niet eens alleen om het geld, maar het is een principekwestie geworden. Het vergassen van de kippen is naar mijn mening gewoon onnodig. Het vlees en de lever van de betreffende kippen is in orde. De te hoge waarden zitten in het vet, maar dit gebruiken ze niet in de vleesproductie. De betreffende kippen moeten 31 mei weg. Daarna willen ze deze eieren niet meer afnemen. Het gaat om ongeveer 17.000 kippen. In het najaar mochten we zelf kiezen, toen konden we de kippen houden totdat de eieren weer goed waren. Als ze nu niet goed zijn voor de slacht, hebben we eigenlijk geen andere keuze dan vergassen. We kunnen ze immers niet voor altijd houden."


Marja maakte gisteren tijdens een wandeling wat mooie foto's. Onder meer deze.
"Wij de zwarte bessen, de kip beschutting en schaduw."


Voor meer informatie:

Wim de Vries
Biohof
Nieuw Hofweg 3
3784 VJ Terschuur
0342 462197
[email protected]