Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio landbouw Luxemburg: een moeilijke markt

De biologische landbouw in Luxemburg maakt vooruitgang. Veel agrariërs blijven echter sceptisch. Tot nu toe zijn slechts 132 van hen overgestapt op biologische productie. 

De biologische landbouw komt in Luxemburg niet zo werkelijk op gang. Er bestaat weliswaar sinds 2009 een nationaal actieplan voor biologische landbouw, maar het aantal bedrijven dat is overgestapt op biologische productie blijft te overzien: volgens de eerste ramingen waren er in 2017 slechts 132 bio-bedrijven in Luxemburg. Samen produceren ze op een oppervlakte van 5.446,32 hectare, wat een aandeel van 4,14 procent aan het totale landbouwareaal betekent.

Het aantal bio-bedrijven is in de afgelopen jaren echter licht toegenomen. In 2016 waren er 126 bio-bedrijven, in 2015 117. Ter vergelijking: in 2009, toen het eerste actieplan voor biologische landbouw van kracht werd, waren er slechts 88 bio-bedrijven bij het ministerie van Landbouw geregistreerd. Deze cijfers noemde landbouwminister Fernand Etgen afgelopen week.

De redenen waarom de agrariërs in Luxemburg nog steeds twijfelen om over te stappen op bio zijn divers. Ondanks de overheidssteun bemerkt landbouwminister Etgen een bepaalde onzekerheid bij de agrariërs. Als hoofdoorzaak hiervan noemt de minister de afzetkanalen: „De afzet is onvoldoende gewaarborgd", legde Fernand Etgen uit.

Zo is de markt voor biologische melk bijvoorbeeld verzadigd. Een deel van de melk die volgens biologische criteria geproduceerd wordt, moet via de conventionele weg verkocht worden. Er zijn nog maar weinig niches waarbij de bio-productie reële kansen heeft, bijvoorbeeld de kippenproductie.

De hoge productiekosten in Luxemburg zijn echter ook een oorzaak. De loonkosten, maar ook de pacht- en grondprijzen zijn hoger dan in de buurlanden. De Luxemburgse bio-agrariërs staan echter in directe concurrentiestrijd met hun collega's uit het buitenland. Het enthousiasme van de agrariërs voor de biologische landbouw blijft ook vanwege de instabiliteit van de agrarische markten beperkt, aldus de minister.

Om de afzet van Luxemburgse bio-producten duurzaam te waarborgen, zouden de verwerkingslijn en de afzet zich sterker op biologisch moeten gaan richten. Etgen is er zeker van dat het uiteindelijk de consument is die erover beslist of er en hoeveel biologisch er in Luxemburg geproduceerd kan worden. Want alleen als de vraag naar biologische producten uit eigen land klopt, kan de afzet en daarmee het inkomen van de biologische agrariërs duurzaam gewaarborgd worden.

Bron: Wort
Publicatiedatum: