Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groeiende Thaise bio-markt heeft nog zijn problemen

De vraag naar biologische producten in Thailand neemt toe, nu consumenten steeds bewuster worden van wat ze eten. Landbouw is de belangrijkste sector in Thailand en de grote meerderheid van de inwoners in afhankelijk hiervan voor hun inkomen. Thailand is bovendien topexporteur van verschillende agrarische producten dankzij het goede klimaat. 

De Thaise overheid heeft de laatste jaren ook veel aandacht besteed aan het promoten van de biologische landbouw en teelt, maar de ontwikkeling van de sector lijkt op verschillende problemen te stuiten.

Peerachote Charanwong, voorzitter van de Thai Organic Trade Association, zegt dat het grootste obstakel het gebrek aan duidelijke beleidsregels zijn bij overheidsinstellingen, zoals de ministeries van Landbouw, Handel en Industrie. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld beloofd om de biologische teelt te promoten, maar tegelijkertijd heeft het ministerie van Landbouw een tegenstrijdig beleid ontwikkeld, dat innovatieve producten zoals genetisch gemodificeerde organismen promoot.

"Het ministerie van Landbouw moet eerst een duidelijk beleid voor de biologische teelt gaan ontwikkelen", vertelt Peerachote. "Het ministerie heeft in 2012 het Organic Thailand label ontwikkeld om bio-producenten te certificeren, maar er is zeer weinig controle nadat telers gecertificeerd zijn." 

Bovendien zijn er meerdere certificeringen beschikbaar. Zo biedt een organisatie binnen het ministerie van Landbouw ook een biologische certificering aan: het Q-mark kwaliteitscertificaat.Peerachote geeft aan dat dit voor verwarring zorgt onder consumenten, omdat iedere organisatie zijn eigen certificering promoot. 

Inmiddels is er bijna 45.000 hectare biologisch akkerland in Thailand. Dit is een flinke toename ten opzichte van vijf jaar geleden, toen dit nog maar ongeveer 13.000 hectare was. Peerachote geeft aan dat het niet nodig is om een nieuwe kwaliteitsstandaard of certificering op te zetten. De overheid moet gewoon biologische telers in de eerste twee tot drie jaar tijdens de overstap naar biologische monitoren, evalueren en ondersteunen. 

Suthansanee Rajruangrabin, adjunct directeur bij het Internal Trade Department, zegt dat het ministerie verwacht dat de Thaise biologische markt dit jaar ongeveer 10% zal groeien tot bijna 71 miljoen euro. 

Markus Reetz, directeur internationale tentoonstellingen bij het Nuremberg Exhibition Centre in Duitsland, dat de grootste biologische trade fair ter wereld organiseert, zegt dat Thailand de potentie heeft om het grootste handelscentrum van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN) te worden dankzij zijn locatie en beleid voor overheidssteun. 

Het Duitse bedrijf werkt samen met het Thaise ministerie van Handel om de eerste biologische trade fair in de ASEAN landen op te zetten: BIOFACH Southeast Asia and Natural Expo. Beide evenementen zullen van 12-15 juli plaatsvinden bij het Impact Muang Thong Thani conventiecentrum. 

"De biologische markt in Thailand maakt een veelbelovende groei door en de overheid heeft een actief beleid om biologische bedrijven te promoten. Bovendien heeft het land een centrale locatie in Zuidoost Azië", vertelt Reetz.Hij geeft echter wel aan dat Thaise consumenten meer informatie en kennis nodig hebben over biologische producten. 

Reetz vertelt ook dat de wereldwijde biologische markt ook groeit en nu ongeveer 92,3 miljard euro waard is. De VS heeft hier, met bijna 42 miljard euro, het grootste aandeel in. Europa is goed voor 33,6 miljard euro en andere markten in Oceanië en Azië zijn voor 16,8 miljoen euro. 

Overigens maakt de biologische markt maar 1% uit van de totale voedingsmarkt. 

Bron: Bangkok Post
Publicatiedatum: