Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Helder biologisch appelsap van het Italiaanse Zolla14

Marisa Saggio is eigenaresse van het Italiaanse Zolla14 en bedenker van het Organic Farm Project. Dit is een merk en project dat verschillende soorten appelen verwerkt tot sap en azijn. Marisa is trots en vereerd dat zij het bedrijf mag leiden. "Ik ben hier geboren, net als mijn ouders, en ik had nooit gedacht dat ik een bedrijf zou leiden dat zich bezighoudt met bio-dynamische landbouw. Het geheim van dit avontuur is simpel. Je moet de canons doorbreken, net als in de kunst en zoeken naar een ander gevoel."Tijdens een bezoek aan het bedrijf werd al snel duidelijk waarop het principe van deze biologisch-dynamische landbouw is gebaseerd.


Amfora van de Duitse kunstenaar Franz Stähler op de achtergrond van de bloeiende boomgaard van Zolla14.

"We zijn een klein bedrijf dat zich steeds evolueert en sinds 2013 telen we de producten volgens de biodynamische methode zodat het land gezond en vitaal blijft. Dat vinden we erg belangrijk. We laten ons inspireren door de filosofie van Rudolf Steiner, dat dient als handvat waarmee we de schadelijke gevolgen voor de landbouw en het milieu kunnen aanpakken, die door mens en dier zijn veroorzaakt. Biodynamische landbouw is niet alleen biologische landbouw die biodynamische preparaten gebruikt, maar het is de poging van de mens om opnieuw contact te maken met de kosmische matrix", vertelt Marisa.


 
Zolla14 werd in 2005 opgericht met als doel het kweekproces te verbeteren in relatie tot een gezond voedingspatroon. Het bedrijf beslaat 11 hectare waarop voornamelijk appelen en peren worden geteeld, maar het biedt ook plaats aan alfalfa, vergeten groenten, granen en de rode radicchio.

Het gebied in Treviso is rijk aan bronnen, hagen en geneeskrachtige planten en daardoor kon Zolla 14 in 2007 de overstap maken naar de biologische teeltmethode met behulp van
van Icea (Instituut voor Ethische en Milieu Certificatie)."We hebben ongeveer 5000 fruitbomen en we zijn dan ook gespecialiseerd in de productie van helder appelsap van zeven soorten appelen, Royal Gala, Golden Delicious, Fuji, Imperatore, Renetta del Canada, Cotogna en Granny Smith. Het sap is een gezond product dat is gemaakt met slechts één ingrediënt: onze eigen appelen. Deze zijn geteeld zonder de natuur te forceren en met respect voor de Biodynamische Kalender."

"Geen enkele van onze appelen is hetzelfde. Op de groothandelsmarkt zouden ze onverkoopbaar zijn omdat ze qua afmeting niet voldoen aan de eisen die worden gesteld. Volgens de bio-dynamische kalender vindt de oogst plaats op het beste moment van rijping, de zogenoemde 'hitte-fruit dag'. De appelen worden één voor één zorgvuldig geselecteerd, gewassen in bronwater en onmiddellijk getransformeerd, waardoor ze fris en vitaal blijven.""Onderzoek heeft uitgewezen dat helder appelsap goed is voor de gezondheid omdat het rijk is aan antioxidanten, ijzer, natrium, kalium, magnesium, polyfenolen en vitamines. Een glas van 100 ml komt overeen met de voedingswaarde van drie appels. Ook de andere producten hebben goede eigenschappen. Zo zou een theelepel van de appelazijn van Zolla14 een goede remedie zijn tegen slapeloosheid."

Het idee om deze appelen te verwerken, ontstond eigenlijk bij toeval, zo geeft Marisa aan. "In 2007 hadden we een productieoverschot en we wilden daar iets mee doen. De bomen zagen eruit als schilderijen met prachtige tinten rood, geel en groen. In het bedrijf hebben we besloten om dezelfde appelen om te zetten in helder sap en dat deden we in het gecertificeerde biologische laboratorium dat het dichtst bij ons in de buurt was. We hebben eerst 300 flessen sap van de Royal Gala op de markt gebracht. Dit was een groot succes omdat het sap door een aantal experts als uitzonderlijk werd bestempeld. Dat was het begin en de rest is geschiedenis.""Tegenwoordig hebben we verschillende soorten sappen in ons assortiment. Het verwerkingsproces is speciaal. We gebruiken de hele appel, ook het klokhuis want dit bevat veel voedingsstoffen. Na de koude persing blijft het een nacht staan en de volgende dag wordt het gebotteld waarbij nog steeds een deel van de pulp behouden blijft."

Het sap bevat geen conserveringsmiddelen en wordt verpakt in glazen flessen van 500 en 750 milliliter. Na opening kan het sap acht dagen bewaard worden in de koelkast.De zeven sappen worden onderscheiden door de kleur van de dop:
  • Rood: helder appelsap dat is geëxtraheerd in zuiverheid van de Royal Gala-variëteit, geoogst in augustus en direct verwerkt. Frisse, delicate en licht geurige smaak.
  • Blauw: helder appelsap gewonnen uit de Royal Gala- en Golden Delicious-variëteiten om de oogst in de late zomer te begeleiden met die van de vroege herfst, waardoor een blend van aroma's ontstaat die hun respectieve kwaliteiten verbetert.
  • Geel: helder appelsap dat is geëxtraheerd uit de Golden Delicious-variëteit die in september is geoogst en direct is verwerkt. Ze heeft een zoete smaak en is uitgesproken aromatisch. Het behoudt de aroma's van de vrucht van de schil tot de knapperige pulp.
  • Paars: helder appelsap dat van de Fuji-variëteit die begin oktober werd geoogst. Sterke en levendige smaak.
  • Roze: helder appelsap van de variëteiten Golden Delicious, Fuji en Imperatore. Een drietal appelen dat is geoogst tussen eind september en half oktober. De kleuren, aroma's en hints gaan harmonieus samen met tannines.
  • Groen: helder appelsap gewonnen uit de variëteiten Cotogna en Renetta del Canada die eind oktober geoogst zijn.
  • Zilver: zuiver appelsap gewonnen uit de Granny Smith-variëteit die half december geoogst is."We proberen de gebruikte grondstoffen te maximaliseren om kracht te geven aan onze kleine nicheproducties. De producten van Zolla14 worden in Italië in een bepaald marktsegment op de markt gebracht. De volumes zijn klein en de prijzen hoger dan gemiddeld. Er zijn ook een aantal noviteiten waaronder IULIUS, een nectar van vier witte perzik variëteiten en ASIA, een Venetiaanse mosterd die goed past bij kaas en wit vlees."


Appelazijn van Zolla14, Organic Farm Project.

"Op dit moment hebben we geen concurrenten. Zolla14 heeft ook een limited appelsap met de naam Riserva. Het gaat om een vier jaar gerijpte appelsap en ik heb hier jaren aan gewerkt. Ik heb sommige appelsappen laten verouderen, net als bij wijn, om zo de smaak en aroma's te verfijnen. Het is een echte delicatesse."

Voor meer informatie:

ZOLLA14 Organic Farm Project

31030 Carbonera Treviso - Italië
Tel.: +39 0422 445545
Cell. +39 338 4199557
[email protected]
www.zolla14.it
Publicatiedatum: