Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Enrico Amico (Amico Bio):

"Italië is nog niet klaar voor bio-dynamische landbouw"

Verschillende koolsoorten en pompoenen worden in de zomer geteeld, maar pas in de winter verkocht, met name op de Engelse markt of als gesneden groenten. Het Italiaanse bedrijf Amico Bio heeft zich toegelegd op de teelt van deze producten.


Het team van Amico Bio tijdens Fruit Logistica 2018.

Het bedrijf werd in 1994 opgericht als familiebedrijf en in 2005 ging Amico Bio verder als biologische landbouwonderneming. "Het bedrijf is geleidelijk gegroeid en gaandeweg zijn we ons meer gaan toeleggen op biologische producten. We hebben 150 hectare grond in ons bezit en we werken volgens de filosofie van de biodynamica. Daarom hebben 30 hectare toegewezen aan de stal waar we koeien en Casertan-varkens in Marche-stijl fokken. De mest, omgezet in compost, is onze basisbemesting waaruit het hele proces plaatsvindt." Dat zegt Enrico Amico, één van de eigenaren van het bedrijf.


Eetbare bloemen

Naast stallen heeft Amico Bio ook een verwerkingsfaciliteit van ongeveer 30 hectare waar het naast de groenten ook eetbare bloemen en slasoorten verwerkt.


Een mix van rucola, radicchio en eetbare bloemen

"We proberen alle stappen in de toeleveringsketen te beheersen. Al meer dan tien jaar lang hebben we onze kwekerij waar we de zaailingen voorbereiden voor het verplanten. Samen met het Zwitserse zaadbedrijf Sativa zijn we een project gestart om enkele variëteiten te herstellen.""In de biologisch-dynamische landbouw is het verboden om CMS-zaden te gebruiken. Omdat de meeste brassica's van deze zaden zijn afgeleid, zijn we met Sativa een traject gestart om een verscheidenheid aan groene koolrabi's, slasoorten en ook en rode kool te ontwikkelen die toch voldoen aan de commerciële criteria.""We hebben zaden geleverd, die bijvoorbeeld in Duitsland en Nederland zijn gerepliceerd, maar uit ervaring weten we dat een lokaal geproduceerd zaadje een andere groeikracht heeft vergeleken met een zaadje van een plant die op 3.000 kilometer wordt gekweekt. Want ook het milieu speelt een belangrijke rol," benadrukt Enrico.

"Qua logistiek zijn onze producten niet meer of minder vervuilend en dit blijft een doorn in ons oog. Daarom hebben we in de loop der tijd verschillende stadia van intermediaire marketing omzeild door rechtstreeks naar de eindklant te gaan en de schakels in de supply chain te verminderen."Volgens Amico is Italië nog niet klaar voor bio-dynamische landbouw. "In tegenstelling tot landen als Duitsland worden regionale producten erg gewaardeerd in dit land: zelfs als het meer kost dan geïmporteerde goederen, krijgt het lokale product de voorkeur." In Italië speelt het gebrek aan spelers op de bio-dynamische markt ook een negatieve rol: "Zolang er weinig handelaren zijn, zullen de prijzen hoog blijven. Als er meer ketens en winkels komen, die bio-dynamische producten in hun assortiment op nemen, zullen de prijzen enigszins afnemen.""Als bio-dynamisch bedrijf zijn we altijd alert op het energiediscours. We produceren alle energie die we verbruiken, dus vanuit dit oogpunt zijn we zelfvoorzienend en zullen we de fotovoltaïsche energie zelfs verhogen. Daarnaast is er het idee om een school te creëren voor diegenen die zich willen specialiseren in biologisch-dynamische landbouw", besluit Amico.

Voor meer informatie:

Enrico Amico
Amico Bio scarl
Via Mazzocchi 59 - S. Maria C. V. (CE)
Via Grotte S. Lazzaro 9 - Capua (CE)
Tel.: +39 328 4710258
Fax: +39 (0)823 997063
[email protected]
www.amicobio.net
Publicatiedatum: