Onderzoek: Biologische voeding heeft voordelen voor het milieu

Onderzoekers hebben de voordelen van biologische voeding voor het milieu bekend gemaakt in een studie die op 9 februari 2018 is gepubliceerd.

Wereldwijd wordt het belang van duurzame diëten bevestigd door diverse organisaties. Diëten, die dierlijke producten gebruiken, hebben een zware impact op het milieu in vergelijking met plantaardige diëten en ook de uitstoot van broeikasgassen bij veehouderijen dragen bij aan de problemen met het milieu. Door de rigoureuze productie van vee is er bovendien een grote vermindering van biodiversiteit waarneembaar.

Een duurzaam dieet wordt ook beïnvloed door de methodes waarmee voeding wordt geproduceerd. In vergelijking met de technieken die op dit moment voor de productie van voeding worden gebruikt, is de biologische landbouw milieuvriendelijker. Studies die zowel het soort dieet als ook de methode van productie hebben onderzocht, zijn echter schaars. Wel zijn er verschillende studies uitgevoerd over diëten die voordelen hebben voor het milieu. Louise Seconda, auteur van het artikel: "We willen een completer beeld geven van hoe verschillende diëten het milieu kunnen beïnvloeden."

De studie, waaraan 34.000 Franse volwassenen hebben meegedaan, is uitgevoerd door informatie te vergaren over de inname van biologische voeding door de deelnemers. Op teeltniveau werd daarnaast een onderzoek uitgevoerd over de invloed die productiecyclussen op het milieu hebben. Dit onderzoek richtte zich op drie factoren: de uitstoot van broeikasgassen, landbezetting en de toenemende vraag naar energie. 

Volgens de onderzoekers zijn veranderingen in het klimaat, de verschillende grondsoorten en het management van de teeltbedrijven ook oorzaken van milieuproblemen. Andere factoren, zoals het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de kwaliteit en het uitlogen van de bodem zijn niet onderzocht in deze studie. Om de resultaten van dit onderzoek te bevestigen, zouden er in de toekomst verdere studies moeten worden gedaan.

Bron: Coherent News

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven