Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantaardige en dierlijke producenten brainstormen in België

Tholen - De biologische landbouw groeit en professionaliseert in Vlaanderen. Biologische bedrijven specialiseren zich steeds meer in één of hooguit twee sectoren. Daardoor lijkt het ideaalbeeld van kringlopen sluiten op een gemengd bedrijf ver weg. Toch zijn er ook voorbeelden van verregaande samenwerking tussen plantaardige en dierlijke producenten inzake mest, ruwvoeder, machines, grond en andere. Voor BioForum Vlaanderen, Inagro, DiversImpact voldoende aanleiding om op vrijdag 14 december een netwerk-en brainstormmiddag te organiseren in Tielt. Aanwezigen kregen de kans om samen naar mogelijkheden te zoeken om hierin stappen te kunnen maken.

Deze middag vormde ook onderdeel van het HOR2020 project DiverIMPACTS waarin BioForum de case: 'Interfarming- Samenboeren' trekt. In dit Europese project werken 34 partners samen om de meerwaarde van diversificatie door intercropping, gewasrotaties inzichtelijk te maken en oplossingen voor knelpunten te zoeken.

An Jamart, coördinator landbouw, kijkt terug op een succesvolle middag, waar zo'n 30 mensen op af zijn gekomen. "Het betrof een gemengd publiek van zowel plantaardige als dierlijke producenten uit Oost- en West Vlaanderen en Vlaams Brabant."

An heeft van te voren dubbelinterviews gehouden om zo de knelpunten boven water te krijgen. "Dit was een oefening om zo een bredere groep op gang te krijgen, want voor samenwerking moet je niet alleen de skills hebben, maar ook zeker de wil."

De middag begon met een ludiek rollenspel. "Hierbij kwamen ook alle clichés aan bod, zoals een simpel voorbeeld van het platte accent waarmee mensen praten, waardoor ze elkaar soms letterlijk niet kunnen verstaan. Dit alles gaf herkenning en een goede ingang om er op door te gaan tijdens de brainstormsessie. Er kwamen leuke reacties achteraf en zelfs al mensen die het gelijk gingen aanpakken in hun bestaande samenwerkingen", aldus An.

Vervolgens is de groep opgesplitst in kleinere groepjes. "Hier werd gepraat over waar de aanwezigen tegenaan lopen en welke oplossingen er mogelijk zouden zijn. Er zijn ook wat knelpunten op het gebied van beleid en wetgeving. Men is wel bereid om samen te werken, maar veelal is de regelgeving gericht op het individu, waardoor samenwerken weleens lastig is. Het is de bedoeling om daar de komende vijf jaar mee aan de slag te gaan."

De prioriteiten die op deze middag naar voren kwamen waren onder andere de transparantie in kostprijs. An geeft aan dat daar hard aan gewerkt moet worden om die win/win-situatie ook werkelijk te onderbouwen. "Daarnaast werd ook gekeken welke stappen mogelijk zijn binnen het composteren. Samenwerking wordt vanuit de buitenwereld nog niet echt gestimuleerd, terwijl dat het bij de biologische boeren toch eigenlijk een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Tijdens deze bijeenkomst kon men ook netwerken, want samenwerken begint ook met elkaar leren kennen. Het is mooi dat deze gezamenlijke oefening met boeren, organisatie en adviseurs wordt gedaan en iedereen in dezelfde richting denkt", besluit An.

Voor meer informatie: BioForum Vlaanderen