Tilburgse vol vertrouwen in toekomst veganistisch eten

"De groene beweging begint zich te verspreiden in Nederland"

Tholen - Onlangs opende Alexandra van Rijen vegan eetzaak 'de Groene Chef’ in haar geboorteplaats Tilburg. Ongeveer een kwart van haar leven kookte Alexandra in het buitenland, waarvan de laatste jaren uitsluitend plantaardig. Ze had het er weleens over met haar Nederlandse familie en vrienden zoiets in eigen land te beginnen, maar zij geloofden er totaal niet in. "Het was misschien nog wat vroeg voor Nederland zeiden ze een aantal jaar geleden, maar ik wist dat het in opkomst was. Ik ben daar altijd van overtuigd geweest", aldus Alexandra.

Toen ze begin 2016 terugkwam in Nederland heeft Alexandra eerst wat catering gedaan, voordat BANK15 op haar pad kwam. "BANK15 is een zogenaamde 'creators movement' concept. We delen momenteel met drie keukens de restaurantruimte waar zo'n tachtig personen kunnen zitten. Je mag hier maximaal anderhalf jaar blijven, dus dat is een mooie periode om te kijken hoe het concept aanslaat en of je vanuit hier weer verder wilt gaan. Ik voelde gewoon dat de tijd nu rijp was om dit in Tilburg te gaan doen. Vanaf het moment dat ik heb besloten om met de Groene Chef een veganistisch restaurant te openen was er enorm veel enthousiasme. Mensen die vegetarisch of vegan eten hebben vaak niet zoveel keuze wanneer ze uit eten willen. Dus nu is er een compleet plantaardig menu en daar is men blij mee. Alles op de kaart is vegan, zoveel mogelijk biologisch en vooral ook duurzaam."Alexandra heeft ervaring opgedaan in Noorwegen, Zweden, Zuid-Engeland en Schotland. "Je ziet de afgelopen jaren hier ook duidelijk een ‘groene beweging’ ontstaan. Vanuit de grote steden verspreidt het zich uiteindelijk ook naar Tilburg. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat een plantaardige keuken in Tilburg ook zou werken." 

Voor Alexandra persoonlijk is de cirkel rond nu ze haar werk als plantaardige chef kan voortzetten in haar geboorteplaats Tilburg. "Voor mij extra leuk en speciaal. Ik wil nu ook wel in Nederland blijven, ik ben inmiddels in de 50 en kan niet aan de gang blijven met al dat gereis", zegt ze lachend. "Al ben ik jarenlang een soort van kokende nomade geweest, Tilburg was wél altijd mijn vaste basis."

De toekomst voor de vegan markt ziet Alexandra positief in. "Ik heb net het foodtrend-rapport voor 2018 gelezen, en ook daarin staat vermeld dat de veganmarkt nog enorm zal groeien in 2018. Botanische ingrediënten zijn in opmars. Mooi om te zien, want ik werk al jaren met eetbare bloemen."

Op 6 december opende ze haar deuren. "Het is een enorm drukke periode geweest, nu een paar dagen voor de kerst is het iets rustiger en met de kerstdagen zelf zijn we dicht. Even tot rust komen, terugkijken op deze periode, evalueren en nieuwe ideeën ontwikkelen."

Voor meer informatie: www.degroenechef.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven