Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Dit maakt ons landbouwbeleid rechtvaardiger"

Europees Parlement keurt hervorming GLB goed

Het Europees Parlement heeft gisteren de regels omtrent het vereenvoudigen van het landbouwbeleid, het versterken van de positie van landbouwers tegenover supermarkten en hen weerbaarder te maken tegen allerhande risico's, goedgekeurd. De hervorming werd goedgekeurd met 503 stemmen voor, 87 stemmen tegen en 13 onthoudingen. Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zal op 1 januari 2018 in werking moeten treden.

"We hebben de positie van landbouwers in de productieketen aanzienlijk versterkt, hen meer middelen gegeven om marktcrises en productierisico's het hoofd te bieden en hebben we de ondersteuning van jonge landbouwers verbeterd. Dit maakt ons landbouwbeleid rechtvaardiger, eenvoudiger, beter afgestemd op de behoeften van de landbouwers en beter uitgerust om de voedselproductie voor de Europese burgers te garanderen. De nieuwe regels komen er zo snel mogelijk, zodat onze landbouwers snel van deze veranderingen kunnen profiteren", aldus rapporteur Albert Dess.

Sterkere positie van landbouwers 

De nieuwe regels stellen alle erkende landbouworganisaties in staat de productie te plannen en namens hun leden leveringscontracten te sluiten zonder dat dit in strijd is met de EU-mededingingsregels. Tot nu toe waren collectieve onderhandelingen alleen toegestaan in specifieke sectoren zoals melk, olijfolie, rundvlees en graan. 

Meer beschikbare middelen 

Landbouwers krijgen meer middelen om zich te beschermen tegen marktvolatiliteit en risico's zoals slechte weersomstandigheden of ziekten bij dieren of planten. Die middelen worden beter afgestemd op de behoeften van de landbouwers, bijvoorbeeld door een verhoging van de vergoeding die wordt uitbetaald door de verzekering (of onderlinge fondsen die door de landbouwers beheerd worden) bij schade. De Europese Commissie zal met buitengewone steunmaatregelen voor landbouwers sneller kunnen reageren op crises.

Ondersteuning jonge landbouwers

In het nieuwe akkoord hebben de lidstaten meer flexibiliteit om te definiƫren wat een 'actieve landbouwer' - die in aanmerking komt voor EU-landbouwsubsidies - is. Daarnaast kunnen ze de toeslagen voor jonge landbouwers aanzienlijk verhogen - van 25 tot 50 procent van hun basisbetaling voor de eerste 25 tot 90 hectare - om zo de vergrijzende landbouwsector aantrekkelijker te maken.

Bron: Europees Parlement
Publicatiedatum: