Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verhelp jij het gat in de boot zelf?"

Onderdeel van de oplossing of van het probleem?

Er zitten twee mannen in een roeiboot, de ene aan de voorkant en de andere achterin. Op een bepaald moment ontstaat er een gat achterin de boot en de ene man begint natte voeten te krijgen. Als hij vervolgens de andere man vraagt om te helpen is zijn reactie: "Het gat is aan jouw kant dus het is jouw probleem." In de perceptie van Michaël Wilde van Eosta zijn er iets te veel mensen die, als het gaat om 'het gat in de boot' oftewel de grote uitdagingen waarmee wij mee geconfronteerd worden, liever de andere kant op kijken onder het devies "anderen moeten het maar doen, ik heb genoeg dingen aan mijn hoofd." Hij worstelt dagelijks met de vraag waarom we het blijkbaar zo ontzettend moeilijk vinden om echt in actie te komen terwijl we weten wat de gevolgen zijn als we zo doorgaan. 

Twee opties

Als wij het dan toch over zinkende boten hebben en besluiten om wel actie te ondernemen, dan kun je twee dingen doen: het water uit de boot scheppen óf het gat dichten en tegelijkertijd het water uit de boot scheppen. 

Prioriteiten

Ook hier is de vergelijking met onze planeet snel gemaakt. We komen dus liever niet in actie en als wij dan eindelijk wel besluiten om iets te doen aan klimaatverandering, watervervuiling, biodiversiteitsverlies, bodemverarming, enzovoorts, dan scheppen we eigenlijk alleen het water uit de boot, maar kijken we niet naar de oorzaak van het gat en hoe wij die zo snel en goed mogelijk kunnen fixen. Onze acties blijven daardoor vaak beperkt, doordat wij voorlopig onze prioriteiten liever nog even leggen bij andere 'belangrijke' dingen zoals geld verdienen. De tijd van achterover leunen en hopen dat anderen het oplossen of er een 'business case' van gaan maken, is wat Michaël betreft nu echt voorbij. Het klinkt hard, maar als je nu niet een onderdeel van de oplossing bent, dan ben je een onderdeel van het probleem. Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd perfect te zijn, maar kijk wat vaker in de spiegel en vraag jezelf af in welke categorie je valt.

Bron: Grensverleggers (Michaël Wilde)
Publicatiedatum: