Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We zijn echt een toonaangevend veredelingsland"

Bio-boegbeeld Edith Lammerts van Bueren zwaait af

Tholen – Gistermiddag werd tijdens een minisymposium van het Louis Bolk Instituut uitgebreid stilgestaan bij de carrière van Edith Lammerts van Bueren, die haar pensioenleeftijd heeft bereikt. Op de middag zelf werden de resultaten van jarenlange veredelingssuccessen voor de biologische landbouw gevierd. "De middag was geweldig!", zegt Edith. "Het was een middag om te laten zien wat er allemaal in de afgelopen 40 jaar is bereikt, maar aan de andere kant ook heel feestelijk. De zaal was bomvol. Het voelde als een reünie van allerlei instanties en mensen met wie ik al die jaren heb gewerkt, zoals veredelaars, maar ook uit de beleidskant, de ministeries, collega-onderzoekers van de WUR, het Louis Bolk Instituut en ook mijn eigen familie en vrienden."


Belang van biodiversiteit

De belangrijkste bevinding van deze middag was dat er meer aandacht nodig is om het belang van biodiversiteit uit te dragen. "Er zijn zo'n 30.000 eetbare gewassen in de wereld, telen we slechts 150, zo’n 95 procent van de calorieën die we als mens binnen krijgen komt daarentegen van maar rond de 30 soorten. De kleine gewassen zijn voor de commerciële veredeling niet interessant en worden wereldwijd veelal verwaarloosd. Toch zijn ze wel cruciaal voor een gevarieerd en gezond dieet en is het dus belangrijk om ook naar de kleinere gewassen te kijken, zeker als het gaat om gezondheid", noemt Edith als voorbeeld. 

Biologische veredeling op de kaart

Edith heeft in de afgelopen 40 jaar het onderwerp biologische veredeling op de kaart gezet. Ze heeft deze tak daarnaast ook toegankelijk gemaakt voor gangbare bedrijven die willen verduurzamen, zodat ook zij konden meeliften op de agenda van de biologische landbouw. Na ruim 30 jaar verbonden te zijn geweest aan het Louis Bolk instituut, neemt haar opvolger Peter Keijzer nu de honneurs waar. Toch mag Edith als emeritus hoogleraar nog vijf jaar actief blijven in haar rol als hoogleraar aan Wageningen University, maar meer vanuit een vrije rol.

“Sociale veerkracht nodig”

In haar afscheidsrede stipt Edith nog aan dat ze echt aan het beginpunt heeft gestaan van de biologische landbouw. "Er moest destijds nog naar een overkoepelende naam gevonden worden. We waren echt aan het pionieren en ik ben dan ook heel dankbaar voor deze periode en voor iedereen die hieraan heeft meegewerkt", vertelt Edith. "Nederland heeft altijd een aparte positie gehad in vergelijking met het buitenland. We zijn echt een toonaangevend veredelingsland. Ik heb altijd veel plezier beleefd aan mijn rol als verbinder tussen de biologische sector en het gangbare bedrijfsleven, maar ook tussen de biologische landbouw en de wetenschap. Er wordt al gewerkt aan biologische ecologische veerkracht, maar ook moet er gewerkt worden aan sociale veerkracht." Hier heeft Edith nog een concept voor gepresenteerd tijdens haar afscheidsrede in Wageningen.

Voor meer informatie: e.lammerts@louisbolk.nl