Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Landbouwminister krijgt 100.000 handtekeningen om insecten te redden

Minister van Landbouw Carola Schouten ontving gisteren op haar ministerie 100.473 handtekeningen uit handen van directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Zo veel Nederlanders tekenden de petitie 'Red onze insecten' in zes weken tijd, uit bezorgdheid over massale insectensterfte. Daarbij vroeg Marc van den Tweel de minister om te investeren in samenwerking bij de omschakeling naar een duurzame en natuurinclusieve landbouw.In oktober wezen wetenschappers op de sterk gekrompen populaties van vliegende insecten in Duitsland: plaatselijk troffen zij tot wel 76 procent minder insecten aan in hun vallen dan 27 jaar geleden. Andere Nederlandse en internationale onderzoeken wijzen op de impact van intensieve landbouw op de natuur en de biodiversiteit.

Petitie

Natuurmonumenten startte daarom eind oktober de petitie 'Red onze insecten'. Insecten spelen een cruciale rol in natuur en landbouw. Bijen en vlinders bestuiven gewassen, ze dragen bij aan een gezond bodemleven en vormen voor talrijke dieren zoals vogels een onmisbare voedselbron. Europa telt door de neergang van insecten 400 miljoen minder vogels dan voorheen.

Voor een gezonde natuur en bodem

Samen met politiek, burgers, boeren en wetenschappers wil Natuurmonumenten de noodzakelijke verduurzaming versnellen. "Nederlandse landbouw loopt voorop als het gaat om duurzaamheid, veiligheid en ambitie. Boeren zorgen voor ons voedsel en werken daar hard voor, dag in en dag uit", zegt Van den Tweel. "Dat kan ook met minder chemie en meer biologie. Met de minister en de boeren wil ik graag verkennen hoe een natuurlijke aanpak breder kan worden ingezet."

Voor meer informatie: www.natuurmonumenten.nl
Publicatiedatum: