Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spanje kiest vaker bio"

De consumptie van biologische producten stijgt aanzienlijk in Spanje. Daarom besloten Sonia López en David Porras medio 2015 om Sonbio op te richten, een groenten- en fruitmarketingbedrijf gevestigd in Alicante. Het is gespecialiseerd in fruit - vooral bananen, mango's en papaja's - geteeld op de Canarische Eilanden.

"We hebben overeenkomsten gesloten met een aantal biologische telers die exclusief voor ons werken. We onderscheiden ons door tropisch fruit dat is geteeld op de Canarische Eilanden. Omdat we daar telen, hebben we het voordeel dat we het fruit niet hoeven te oogsten wanneer het nog groen is, zodat het bij aankomst op het Spaanse vasteland in perfecte staat is. Op de Canarische Eilanden kan het worden geoogst wanneer het op zijn hoogtepunt is qua rijpheid, waardoor het een geheel andere smaak krijgt", aldus David Porras.Het bedrijf werd medio 2015 opgericht met als doel een volledig assortiment aan biologische AGF te kunnen leveren, alles importerend wat er maar nodig was om te voldoen aan de behoeften van de markten van andere landen. "Er zijn niet veel bedrijven op de markt die hun volledige productassortiment biologisch laten telen. Daarom hebben we besloten ons daarin te specialiseren. We bieden onze klanten combinaties van producten aan, zowel in supermarktverpakkingen als in bulk voor speciaalzaken, zodat ze niet gedwongen worden om alleen grote hoeveelheden groenten of fruit in te kopen", benadrukt David Porras.

Sonbio heeft de GlobalGAP-certificering binnen gehaald, een label dat staat voor goede praktijken op het gebied van milieubescherming. Het is een keurmerk dat gericht is op zowel de supermarkten als de consument. "Hoewel het waar is dat GlobalGAP niet verplicht is, wordt het steeds vaker geëist en misschien wordt het zelfs doorslaggevend. Als je het dan niet hebt, wil niemand meer zaken met je doen."

Momenteel introduceren Spaanse telers geleidelijk aan meer biologische gewassen op hun bedrijf of landbouwcoöperaties. "Veel telers bellen ons op om advies te vragen over de biologische markt. We zien een belangrijke groei in de branche als gevolg van de toenemende vraag. En hoewel het waar is dat het hier langzamer gaat dan in de rest van Europa, zijn we er ook van overtuigd dat het binnen enkele jaren een zeer belangrijk segment zal zijn. Desalniettemin gaat het gepaard met harder werken, lagere opbrengsten en een intensievere teelt."

Elk product dat door Sonbio wordt verkocht, is biologisch geteeld en wordt verpakt in hun eigen faciliteiten. De helft van het verkoopvolume van de onderneming gaat naar de binnenlandse supermarkten. Een woordvoerder van het bedrijf zegt zelfs dat 'we nu al werken met retailers zoals Lidl of Carrefour. En we zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst nog meer aan deze lijst zullen worden toegevoegd, omdat ze langzaamaan allemaal biologische afdelingen opzetten."

Bij het importeren werkt Sonbio alleen samen met landen in de Eurozone, ook al zijn sommige producten afkomstig van Latijns-Amerika of Azië. "We kopen die niet rechtstreeks, maar doen dit via Europese bedrijven. Op deze manier zorgen we ervoor dat de producten die we aanbieden altijd naar behoren zijn gecertificeerd."

Een van de producten waarin Sonbio de meeste tijd in steekt is de papaja. Dit fruit is de laatste tijd snel populairder geworden en wordt vanwege de unieke smaak en gunstige eigenschappen steeds vaker gevraagd door de consument. "De beste papaja-oogst op de Canarische Eilanden is die in de koudere maanden. De bomen waar ze vanaf komen hebben immers gebloeid in de zomermaanden, wat een betere smaak en kwaliteit oplevert."

In Spanje is het meest geconsumeerde fruit de banaan, vooral die van de Canarische Eilanden, waar het bedrijf actief is. Porras: "Bananen zijn in dit land altijd goed om te verhandelen. Het is een product dat we altijd aan moeten kunnen bieden, omdat de vraag ernaar groot is. In feite zien we het meer als een serviceproduct, omdat de winstmarges niet erg hoog zijn. Maar het is gewoon een product dat we altijd aan onze klanten moeten kunnen leveren."

De vraag naar appelen is ook zeer groot, vooral de Royal Gala en Golden-variëteiten. Sonbio werkt het hele jaar door met dit fruit en levert de variëteiten die op dat moment beschikbaar zijn.


Voor meer informatie:
Sonia López / David Porras
Sonbio Export & Import S.L.
Calle Caucho nº7
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante - Spanje
T: +34 965158127
M:+34 606720773
[email protected] (David)
[email protected] (Sonia)
Publicatiedatum: