Regionale ondersteuning dankzij coöperatie
De boomgaarden van de familie Minisci liggen rond het kleine dorp Cantinella di Corigliano. Grootvader Minisci richtte het bedrijf kort na de Tweede Wereldoorlog op. In 1987 neemt zoon Angelo het bedrijf over en vier jaar later besluit hij biologisch te gaan telen. Daarmee is de familie bio-pionier in de regio. Om de kleine biologische fruitboeren in de regio te ondersteunen, richtten ze de coöperatie Biosybaris op. Dankzij de coöperatie wordt in de Sibari Valley op een zo natuurlijk mogelijk manier geteeld, met aandacht voor het eeuwenoude landschap. Momenteel runt kleindochter Maria Grazia Minisci de coöperatie. Ook de familieboomgaard is aangesloten. Verantwoordelijke hier is kleindochter Anita Minisci (42): "Net als wij, zijn alle 86 telers in de coöperatie aandeelhouder. Dankzij de coöperatie kunnen zij als kleine boer overleven. Ze hebben afzet, kunnen kosten en materiaal delen, zoals trekkers, en er is hulp bij de oogst als dat nodig is. Bij technische problemen staan drie technici, die werkzaam zijn in de coöperatie, voor hen klaar. Als grootste fruitboer zijn wij op dit moment weer pionier, maar nu in de bio-dynamische landbouw."Bescherming van fragiele ecosystemen
Net als de boomgaard van de familie, liggen alle fruitboomgaarden van de coöperatie in de Sibari Valley. Anita: "Voor de bio en bio-dynamische teelt heerst hier het perfecte klimaat. Dankzij de natuur hebben wij weinig last van ziekten en schimmels. De enorme composthoop die je bij ons op het bedrijf vindt, zorgt voor de bevruchting van het land. Wel zijn we soms genoodzaakt wat kopersulfiet te gebruiken om helemaal schimmelvrij te blijven. Maar dit staat in geen verhouding tot het grootschalig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de gangbare teelt. Omdat we helemaal kopersulfietvrij willen telen, zijn we in omschakeling naar puur bio-dynamisch, waar het gebruik hiervan verboden is. Onze ervaring is dat deze clementines nog beter smaken. Bovendien beschermen we via dit duurzame beheer de fragiele ecosystemen in Calabrië nog beter. Het vergt een enorme inspanning van ons als teler, vandaar dat het tijd kost om alle boeren hierin mee te nemen. Maar de geschiedenis laat zien dat het mogelijk is."Een mandarijn of celementine?
Een clementine is een pitloze variant van de mandarijn. De Algerijnse priester Cle- mente ontdekte deze in 1940. Vervolgens bracht hij het fruit naar Sibary Valley. Een 'normale' mandarijn heeft een andere smaak en bevat wel pitjes.Voor meer informatie: www.ekoplaza.nl
Bron: Ekoplaza