Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Edith Lammerts van Bueren neemt afscheid van het Louis Bolk Instituut

Vanwege het bereiken van haar pensioenleeftijd neemt Edith Lammerts van Bueren in december afscheid van het Louis Bolk Instituut. Zij is de afgelopen 40 jaar een belangrijk beeldbepalend persoon geweest voor de ontwikkeling van de biologische landbouw in Nederland en Europa. Ter gelegenheid van haar afscheid organiseert het Louis Bolk Instituut op 7 december 2017 een minisymposium voor genodigden: 'Biologische veredeling: meerwaarde voor duurzame voedselproductie' om de resultaten te vieren.

Meer dan drie decennia werken aan vergroening

Ruim 30 jaar is Lammerts van Bueren verbonden geweest aan het Louis Bolk Instituut waar ze zich gespecialiseerd heeft in biologische plantenveredeling. Zowel in Nederland als in Europa was zij de eerste die erin slaagde dit nieuwe onderwerp hoog op de agenda te plaatsen en een gezicht te geven, altijd vanuit de verbinding met andere soorten landbouw. Als veelgevraagd spreker heeft ze tijdens publieke debatten de wetenschap dicht bij de burger gebracht, alternatieven voor gentechnologie gepresenteerd en de meerwaarde van biologische veredeling aangetoond. Sinds 2005 bekleedt Lammerts de buitengewone leerstoel Biologische Plantenveredeling aan de Wageningen University. Zij schreef veel publicaties waaronder het eerste wetenschappelijke boek over biologische plantenveredeling. Voor haar aanjagende en verbindende rol voor vergroening en verduurzaming is zij op voordracht van het Louis Bolk Instituut dit jaar geëerd met een Koninklijke Onderscheiding. Daarnaast is zij in 2012 benoemd tot Nationale Held van de Smaak en heeft zij in november 2017 de IFOAM Recognition Award ontvangen, een blijk van waardering voor haar bijdrage aan internationale visievorming en beleid voor biologische landbouw.

Minisymposium in Wageningen

In Lammerts' werk hebben drie vragen centraal gestaan: welke gewaseigenschappen zijn wenselijk voor de biologische teelt? Hoe ontwikkelen we dergelijke rassen? En welke sociaaleconomische en juridische vraagstukken moeten we oplossen om geschikte rassen voor de biologische sector beschikbaar te hebben? Dit zijn ook de drie thema's die tijdens het minisymposium op 7 december aan bod komen, en waar zes vak- en sectorgenoten hun visie op geven. Jan Willem Erisman, directeur van het Louis Bolk Instituut, zal de openingsspeech houden: 'Natuurinclusieve landbouw: kader voor duurzame voedselproductie'. Na de bijeenkomst houdt Lammerts van Bueren haar openbare afscheidsrede in de Aula van de Universiteit.

Opvolging

Edith Lammerts van Bueren wordt vanaf 1 januari 2018 opgevolgd door Peter Keijzer, nu nog verbonden aan het aardappelkweekbedrijf Fobek als directeur-veredelaar. Naast zijn taak als programmacoördinator Veredeling en Innovatieve Teelten zal hij zich met name richten op het coördineren van project Bioimpuls en op het Groene Veredeling Programma in samenwerking met Wageningen University & Research.

Over het Louis Bolk Instituut

Het Louis Bolk Instituut is een internationaal onafhankelijk kennisinstituut ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. De belangrijkste onderzoeksthema's van het instituut zijn Natuurinclusieve landbouw en Positieve gezondheid. Opdrachtgevers waarderen onze integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid en ons vermogen om praktische kennis en adviezen te bieden die leiden tot een duurzame en gezonde groei van mens, dier, plant, bodem en leefomgeving.

Kijk voor de actuele projecten op deze pagina.
Publicatiedatum: