Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederland stemt vóór gebruik

Glyfosaat komende vijf jaar nog toegestaan

De Europese vergunning van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt met vijf jaar verlengd. Dat hebben de 28 EU-landen gisteren besloten. Achttien landen, waaronder Nederland, stemden voor en negen tegen. Portugal onthield zich van stemming.

Voor een besluit moeten minstens 16 van de 28 EU-lidstaten daar steun aan geven. Eerder deze maand stemde de helft nog tegen. Duitsland, Polen, Bulgarije en Roemenië onthielden zich toen van stemming, maar gingen nu wel akkoord. De licentie zou op 15 december verlopen.

Glyfosaat zit verwerkt in het middel Roundup van chemiebedrijf Monsanto en zou volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk zijn om de voedselvoorziening op peil te houden. Al jarenlang woedt er een grote controverse over de risico's van glyfosaat. De WHO en veel onafhankelijke wetenschappers wijzen op de risico's ervan voor mens en milieu. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze stof als "waarschijnlijk kankerverwekkend".

Ruim 1,3 miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een Europees burgerinitiatief tegen glyfosaat. Het Europees Parlement wil de komende vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan, tot onvrede van onder anderen de Luxemburgse milieuminister Carole Dieschbourg‏. Zij stemde net als Italië en Frankrijk tegen een verlenging. "De strijd moet doorgaan."

Dat de Europese Commissie en 18 landen de private belangen van bedrijven als Monsanto boven het publieke belang van de volksgezondheid zet, vindt foodwatch onverteerbaar. Dit bestrijdingsmiddel had gewoon verboden moeten worden: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is onverantwoord.

Bron: foodwatch
Publicatiedatum: