Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Meer duidelijkheid over geloofwaardigheid keurmerken creëren"

Voorstel voor norm over duurzaamheidskeurmerken

Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van duurzaamheidskeurmerken. Binnen ISO is een voorstel aangenomen voor de ontwikkeling van een norm voor duurzaamheidskeurmerken. NEN organiseert op 13 december een bijeenkomst in Delft om Nederlandse belanghebbenden te informeren over deelname aan de ontwikkeling van deze norm.

Met deze norm moet er duidelijkheid komen over wat een geloofwaardig duurzaamheidskeurmerk is. Deze norm krijgt de vorm van een TS (Technical Specification). Er komen onder meer criteria in die betrekking hebben op geloofwaardigheid, helderheid, transparantie en traceerbaarheid. Er zal niet worden gedefinieerd wat duurzaamheid is.

Achtergrond ontstaan van voorstel

Door ISO is al in 2007 een workshop georganiseerd over de vraag of consumenten duurzaamheidskeurmerken kunnen vertrouwen. In samenwerking met enkele fairtrade organisaties heeft dit uiteindelijk geleid tot een rapport. In dit rapport wordt gesteld dat het belangrijk is voor consumenten om kennis te hebben over wat een geloofwaardig duurzaamheidskeurmerk is. En dat het goed is om hier internationale afspraken over te maken. ACM heeft afgelopen jaar een rapport gepubliceerd. Hierin wordt gesteld dat het vertrouwen in keurmerken in het geding is, omdat consumenten geen onderscheid meer kunnen maken tussen goede en slechte keurmerken. Afgelopen december heeft een werkgroep binnen ISO deze discussie opgepakt en een aanbeveling gedaan voor het ontwikkelen van een norm voor duurzaamheidskeurmerken.

Bijeenkomst

Op woensdag 13 december van 14:00 uur tot 17:00 uur organiseert NEN in Delft een bijeenkomst om met belanghebbenden te discussiĆ«ren over dit voorstel en betrokkenheid vanuit Nederland. Aanmelden kan via een bericht aan [email protected] of door contact op te nemen met Thamar Zijlstra via 015-2690154.
Publicatiedatum: