Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedselverspilling, vleesconsumptie en veevoederproductie beperken

Studie: drastische maatregelen nodig voor 100% biologische wereldvoedselvoorziening

Onderzoekers van FiBL hebben strategieën uiteengezet voor een meer duurzame wereldvoedselvoorziening, met behulp van biologische landbouw. Ze hebben de rol geanalyseerd die de bio-landbouw kan spelen in duurzame voedselsystemen. De nieuwe studie verscheen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift 'Nature Communications'. Zonder ingrijpende maatregelen zal de landbouw tegen 2050 een flinke negatieve impact op het leefmilieu hebben, aldus de onderzoekers. Wel zijn er volgens de onderzoekers drastische maatregelen nodig om de wereld met biologisch te kunnen voeden.

Uit de studie is gebleken dat voor een conversie naar 100 procent biologische landbouw meer land nodig is dan voor conventionele landbouw, maar dat hierdoor wel het stikstofoverschot lager wordt, evenals het gebruik van pesticiden. Wel is het van belang om niet alleen naar de productiekant, maar ook naar de consumptie te kijken. Zo moet de vleesconsumptie volgens de onderzoekers omlaag, evenals de productie van veevoeders op landbouwgrond en moet voedselverspilling beperkt worden. Dan ontstaat er een voedselsysteem dat gunstige milieu-effecten zal hebben.

De wetenschappers melden dat de bio-landbouw kan leiden tot vermindering van het stikstofoverschot en het gebruik van pesticiden. "En in combinatie met aanvullende veranderingen in het mondiale voedselsysteem, zoals veranderde voederrantsoen en daardoor een lager aantal dieren en veranderde verspillingspatronen, kan biologische landbouw bijdragen aan het op een duurzame wijze voeden van meer dan 9 miljard mensen in 2050. Een dergelijke combinatie van strategieën kan zorgen voor een adequate wereldwijde voedselbeschikbaarheid, met positieve resultaten voor alle beoordeelde milieu-indicatoren."

De onderzoekers hopen met deze studie bij te dragen aan een goed onderbouwde discussie over duurzame voedselvoorziening, zonder vooroordelen.

In deze video vertelt één van de onderzoekers meer over de studie en de uitkomsten:Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.
Publicatiedatum: