Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Buurman wil bio-kippen van schaduw beroven

Een bio-kippenbedrijf in It Heidenskip mag definitief lage struiken gaan aanplanten in het uitloopgebied van de leghennen. De Raad van State heeft woensdag 15 november besloten om de bezwaren van een buurman van tafel te vegen.

Het project voorziet in de inrichting van een deel van het perceel van het aan de Koaidyk gevestigde bedrijf als uitloopgebied met opgaande beplanting voor biologische leghennen. De beplanting heeft een schuilfunctie voor de leghennen en bestaat uit een wilgenhaag rondom de stal en zeven verspreid liggende groepen struiken in de weilanden. De groepen struiken hebben elk een doorsnede van 30 meter en een maximale hoogte van 1,50 meter. De buurman die bezwaar indiende hiertegen exploiteert aldaar een boerderij en vreest voor aantasting van zijn woon-, leef en bedrijfsklimaat.

Volgens de gemeente Súdwest-Fryslân, en nu ook de Raad van State blijven doorzichten na het aanplanten behouden doordat de struiken in ronde groepen aangelegd worden. Ook is het zo dat de teelt van maïs op omliggende gronden al is toegestaan. Deze planten kunnen wel 3 meter hoog worden, heel wat hoger dan de geplande struiken van de legpluimveehouder.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Bron: Raad van State

Publicatiedatum: