Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Nu een overschot, over 100 jaar door rantsoen heen"

19 november: symposium Fosfaatspagaat in Utrecht

Op 19 november staat de huidige 'fosfaatspagaat' in de schijnwerpers tijdens een symposium in de Metaal Kathedraal in Utrecht. Fosfaat is een essentieel element dat nodig is voor al het leven op aarde. De mestoverschotten in Nederland zorgen dat veel van de landbouwgronden rijk zijn aan fosfaat. Tegelijkertijd zorgt het overschot aan fosfaat ook voor vervuiling van het oppervlaktewater en wordt deze waardevolle grondstof vaak als afvalstof gezien. De voorraad van dit element is echter eindig ongelijk verdeeld over de aarde: voorspellingen geven aan dat fosfaatmijnen binnen 100 jaar zijn uitgeput. De organisatie van het symposium Fosfaatspagaat ligt in handen van Slow Food Youth Network Utrecht en Slow Food Utrecht.

Fosfaat is één van de stoffen die in de meeste bodems van nature voorkomt en is belangrijk voor plant, mens en dier. Planten groeien op bodems waar fosfaat in zit en de planten gebruiken we weer als voedsel voor mensen en dieren. We hebben fosfaat dus nodig. 

Tegelijkertijd kampt Nederland ook met een fosfaatoverschot - veel bio-melkveehouders zullen daarvan getuigen, gezien de problematiek rondom de derogatie en het fosfaatplafond. Teveel fosfaat in de grond is niet goed, want dat kan onder andere tot watervervuiling leiden. Aan de andere kant moeten we er ook voor waken dat voor volgende generaties ook nog genoeg fosfaat beschikbaar is. Eigenlijk bevinden we ons dus in een echte fosfaatspagaat. 

Tijdens het symposium Fosfaatspagaat wordt fosfaat onder de loep genomen door onder andere fosfaatgoeroes, bodemkundigen en kringloopkenners. Het symposium begint om 14:30 uur en is opgedeeld in drie delen: een wetenschappelijke duik in de wereld van fosfaat, een goed voorbeeld van hoe men de fosfaat kringloop gesloten kan houden en interactieve sessies waarbij de deelnemers in groepen brainstormen en naar oplossingen kijken. Aan het eind van de middag (17:30 uur) kunnen deelnemers vol nieuwe ideeën naar huis, of kunnen ze blijven voor het avondprogramma van de Metaal Kathedraal (dit staat los van het symposium programma). 

Programma

14:00 uur: Inloop + koffie/thee
14:3015:30 uur: Keynote spreker – Renske Verhulst van Nutriënt Platform: zij geeft een diepgaande uitleg over de fosfaatcyclus, met mogelijke verbeteringen om het systeem circulair te laten functioneren. 
15.30–16.00 uur: Pauze
16:00–16:30 uur: Praktijkvoorbeeld – Kees Roest van KWR Watercycle Research Institute: hij laat een voorbeeld zien van een positieve, duurzame (circulaire) alternatief rondom fosfaat – hoe het ook kan. 
16:30–17:15 uur: Interactieve sessies - het publiek wordt verdeeld over een aantal interactieve sessies (van 45 minuten) waarin met andere experts uit het veld een vraagstuk wordt behandeld. Met informatie over: wet- en regelgeving (Geert Boink, SZH); kunstmest (Henk van Reuler, WUR); marktcreatie circulaire initiatieven (Renske Verhulst, Nutrient Platform); workshop Aquaponics (Linda Grotenberg, Riverfood), tijdens deze interactieve sessies komen de groepen samen met een oplossing om de Fosfaatspagaat op te lossen; 
17:15–17:30 uur: Pitches - presentaties uitkomst interactieve sessies onder begeleiding van de host van de dag: Maarten Kuiper (Slow Food Nederland).

Locatie

Metaal Kathedraal, Rijksstraatweg 20, 3545 NA in Utrecht. 15 minuten fietsen van Utrecht CS, ook goed bereikbaar met bus of auto (gratis parkeren op eigen terrein)

Voor meer informatie en/of tickets, klik hier
Publicatiedatum: