Initiatief van Bionext en Triodos Foundation

Crowdgivingscampagne voor beroep patent wilde sojarassen gestart

In 2014 kreeg een groot, internationaal zaadbedrijf een volgens Bionext absurd patent op natuurlijke eigenschappen van wilde sojarassen. En dat was geen unicum. Grote zaadbedrijven claimden de afgelopen jaren vaker natuurlijke eigenschappen van groenten als 'uitvinding'. Afgelopen zomer is de patentwet aangepast. Bionext strijdt al acht jaar lang tegen patenten op natuurlijke eigenschappen van verschillende groenten. Nu de patentwet is aangepast, vindt Bionext het tijd om zoveel mogelijk groenten van verleende patenten "te bevrijden". Daarom is de ketenorganisatie in samenwerking met Triodos Foundation een crowdgivingscampagne gestart.

Bezwaren tegen sojapatent afgewezen

Bionext was 11 oktober aanwezig bij een hoorzitting in het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk. Deze vond plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten. Bionext beschouwt deze zaak als een testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn. De bezwaarcommissie van het EOB veegde de bezwaren tegen het verleende sojapatent echter van tafel.

Bionext voerde de bezwaarprocedure samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds. "Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van 'uitvindingen'", stelt Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext.

Alle partners uit de coalitie laten het er niet bij zitten en gaan tegen deze uitspraak in beroep. Dit beroep kost 5.000 euro. Als het lukt om dit bedrag (of meer) samen op te halen, kunnen daarmee de volgende rechtszaken tegen patenten op paprika en broccoli bekostigd worden. Ook deze kosten 5.000 euro per zaak.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.