Franse biologische sector hoopt op financiële steun Macron

De Franse biologische sector bloeit op, maar de binnenlandse markt kan niet voldoen aan de vraag naar grondstoffen. De sector hoopt daarom dat Macron's 'farm-to-fork'-visie hem zal aansporen om de sector steun te bieden - zo ook hopelijk een deel van de 5 miljard euro die in fondsen zijn opgeslagen. 

De Franse biologische sector had in 2016 een omzet van 7 miljard euro en tijdens de eerste zes maanden van 2017 nam dit toe met 500 miljoen euro, zo zegt Agence Bio, een vereniging die opkomt voor de belangen van de Franse biologische voedingssector. President Maccron zei recentelijk over deze sector dat biologische voeding een 'voorbeeld is van de kwaliteit' die de Franse sector nodig heeft om competitief te blijven op de markt.

Florence Guhl, directeur van Agence Bio, heeft daarom het volste vertrouwen in een mooie toekomst voor de Franse biologische sector, hoewel er nog steeds uitdagingen zijn. 

Belanghebbenden van de agri-voedingssector hebben deze zomer een aantal vergaderingen gehouden als onderdeel van de Etats Generaux de Alimentation (EGA). Hierbij werd de huidige gang van zaken binnen de Franse voedingssector onder de loep genomen. De belangrijkste punten van deze vergaderingen waren om telers een eerlijke prijs te geven voor hun producten en ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot duurzame, veilige en gezonde voeding. 

Een bijkomend probleem blijkt dat het moeilijk is om aan de groeiende binnenlandse vraag naar biologische voeding te voldoen, welke tussen de verschillende categorieën varieert van 15 tot 20 procent. 

De overheid heeft echter beloofd 5 miljard euro in de sector te investeren om veranderingen binnen de sector te steunen, waaronder het zorgen voor toegang tot gezonde, duurzame en veilige voeding. De grootste prioriteit van Agence Bio's is dan ook om een strategie te identificeren die kan anticiperen op de toekomst van de markt. 

Guhl zei hierover tegen FoodNavigator: "De Franse voedings - en teeltsector heeft een evolutie nodig en de biologische sector kan hier een grote bijdragen aan leveren. Deze evolutie gaat over het luisteren naar de wensen van de consument op het gebied van het milieu, gezondheid en lokale producten, en wij hebben hier het antwoord op. Daarom moeten we de hoeveelheid biologische voeding die Fransen eten verhogen en Agence Bio heeft hier een plan van actie voor. We moeten namelijk zelf kunnen zorgen voor de binnenlandse vraag naar biologische producten en hiervoor zijn we langdurige investeringen nodig." 

Zo heeft Agence Bio ook het voorstel gedaan bij de EGA dat biologische telers de voorkeur krijgen als potentiële kopers van land dat beschikbaar komt wanneer een teler met pensioen gaat. Het is nog wel afwachten of andere belanghebbenden in de voedingssector het eens zijn met het voorstel van Agence Bio. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.