Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deense bio-kennis steunt kleinschalige Oegandese boeren



Biologische landbouwpraktijken hebben een positief effect op opbrengsten en bodemcapaciteiten om water vast te houden en droogte te weerstaan. In Oeganda werken Organic Denmark en een aantal lokale organisaties aan landbouwontwikkeling gebaseerd op het zogeheten Family Farmer Learning Groups (FFLG)-model. Deze benadering heeft in vier jaar tijd de levensstandaarden van meer dan 17.000 kleinschalige boeren aanzienlijk verbeterd. 



Van tijd tot tijd wordt het argument geopperd dat de biologische landbouw de wereld niet kan voeden vanwege de lagere opbrengsten. Deze retoriek geldt niet voor kleinschalige boeren, die tezamen zo'n 70 procent van de volledige bevolking van Afrika uitmaken. 



Biologische landbouwmethoden helpen hun opbrengsten aanzienlijk te verhogen, blijkt uit jarenlang ontwikkelingswerk in diverse landen in Oost-Afrika. Composteren, bijvoorbeeld, zorgt voor een betere bodemvruchtbaarheid en beschermt de bodem tegen droogte en erosie, aldus Per Rasmussen, consultant bij Organic Denmark. 



Het FFLG-model is gestoeld op het idee dat de deelnemende boerenfamilies dankzij kennisdeling van elkaar kunnen leren. In de Oegandese provincie Kagadi komt het model goed van de grond. Werd er vooraf ingezet op 40 groepen, bleken er halverwege de projectperiode al 64 te zijn geformeerd. Voor Organic Denmark het bewijs dat dat het FFLG-model een waardevolle bijdrage levert die ook na afloop van het project nog voldoende navolging krijg, stelt Rasmussen. Organic Denmark werkt samen met URDT, een Oegandees trainings- en ontwikkelingsinstantie, die zich inzet voor verbetering van de leefomstandigheden van de arme plattelandsbevolking.



Bron: Organic Denmark
Publicatiedatum: