Recordoogst van meer dan 20 ton biologische Duindoornbessen

De telers van Coöperatie Wrâldfrucht in Noordoost-Friesland en Noordwest-Groningen hebben dit jaar een topoogst van de Duindoorn. Door een goede bestuiving in het voorjaar en een prima groeiseizoen hebben ze dit jaar maar liefst ruim 20.000 kilogram biologische Duindoornbessen van hun percelen kunnen halen. Een groot gedeelte gaat naar Waddendelicatessen in Dokkum die er ondermeer biologische sappen, siropen, jams en sauzen van maakt voor met name winkels in de Waddenregio en landelijk het natuurvoedingskanaal. Coöperatie Wrâldfrucht is de enige leverancier van biologische Duindoorn in Nederland.


 
Coöperatie Wrâldfrucht is een samenwerking tussen vier fruitteeltbedrijven, waarvan drie gelegen in de Friese Waddenkustregio en één in de Groningse Waddenkustgemeente De Marne. In 1993 heeft de Coöperatie Wrâldfrucht met behulp van teeltdeskundige Jan de Boer uit Boelenslaan en Buitenposter Henk Pilat van Stichting Waddengroep de eerste biologische Duindoornteelt in Noordoost-Fryslân opgezet. "In de afgelopen 24 jaar hebben we nog nooit zo'n goede oogst gehad als dit jaar. Omdat het Duindoornfruit uit de Waddenregio komt draagt het ook het Waddengoud keurmerk. Waddendelicatessen uit Dokkum is dan ook een vaste afnemers van de Duindoorn", aldus Henk Pilat.
 


Oogsten van Duindoorn

Dit jaar is de pluk reeds gestart in augustus. Geen gemakkelijke klus. "De bessen zitten te vast aan de struik om met de hand te plukken. Oogsten gebeurt daarom door de meest vruchtdragende takken van de struik te snoeien. De takken vol met Duindoornbessen gaan in houten kisten naar het vrieshuis in Surhuisterveen. Daar worden de takken met bes en al zo snel mogelijk diepgevroren, waarna de feloranje besjes er met een vork zijn af te slaan. Vervolgens gaan de bessen in een speciaal voor de Duindoorn ontworpen schoningsmachine om ze te ontdoen van takjes, bladeren en ander vuil", vertelt Klaas Breeksema, één van de vier duindoorntelers.


 

De Duindoorn

De Duindoornstruik is een vruchtgewas die vooral op open, kalkrijke gronden goed uit de voeten kan. De Duindoorn is in staat om in samenwerking met schimmels stikstof uit de lucht aan te wenden voor eigen gebruik. Daardoor wil de Duindoorn - de naam zegt het al – zelfs goed groeien op Duinzand. In het algemeen zijn de kleine oranje bessen van de Duindoorn in september rijp. De bessen zelf zijn zuur en worden vers dan ook weinig gegeten, maar verwerkt in producten komt de friszure smaak bijzonder goed uit de verf. De bes zelf bevat 7 maal meer vitamine C dan een sinaasappel. 


 
De teelt is oorspronkelijk ontstaan in het voormalige Oost-Duitsland. Bij gebrek aan deviezen om citrusvruchten te kopen was de Duindoorn daar een goed alternatief als vitamine C-leverancier voor het lichaam.

Voor meer informatie: www.waddengoud.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.