Vraag naar bio-kaki's groeit

"Dit jaar werd het kakiseizoen gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit en kleine maten. Het volume week niet veel af van dat van andere jaren. De prijzen waren niet geweldig maar desondanks redelijk," vertelt Mirco Zanelli, salesmanager van Apofruit Italia, terugblikkend op het seizoen 2017. 


Kaki's aan de boom

"90% van het ras Tipo is al geplukt en een derde van de Rojo Brillante. Ons fruit is afkomstig uit Emilia-Romagna en we verachten zo'n 2.000 ton traditionele kaki's en 1.000 ton Rojo Brillante te oogsten. Daarnaast merken we dat de vraag naar biofruit groeit en we hopen dit seizoen zo'n 400 ton biologische kaki's te telen."


Sorteerlijn van Apofruit 

De cijfers zijn vrij stabiel. Nieuwe boomgaarden zijn weliswaar productief geworden maar oude zijn gerooid. Na een sterke groei is de productie van Rojo Brillante nu tamelijk stabiel. In sommige regio's in Spanje wordt er van september tot december geoogst, waardoor telers in dit land hun fruit gedurende een langere periode kunnen vermarkten dan Italiaanse telers, waar dit ras voor november geplukt moet worden wanneer de koude maanden aanbreken."


Rojo Brillante, onderdeel van Solarelli's assortiment

De directeur bevestigt dat de kwaliteit goed is omdat er weinig neerslag is gevallen. Te veel vochtigheid kan namelijk kenmerkende zwarte verkleuringen op de schil veroorzaken als gevolg van schimmels.De maten zijn iets kleiner dan normaal, wat het gevolg is van de hoge temperaturen in de zomermaanden. De Spaanse sector kampt met hetzelfde probleem. Het land behoort tot de grootste producenten met een jaarlijks volume van 500.000 ton. "90% van onze productie wordt in Italië vermarkt. 10% van de Tipo kaki's worden naar buurlanden zoals Zwitserland en Oostenrijk geëxporteerd. Hetzelfde geldt voor Rojo Brillante, waarvan het grootste volume op de eigen markt wordt afgezet en een klein deel voor Noord-Europa bestemd is."


Mirco Zanelli, salesmanager bij Apofruit

De vraag naar biologische kaki's groeit en dit jaar zal Apofruit 400 ton biokaki's onder het Almaverde Bio merk op de mark brengen, wederom voornamelijk op de binnenlandse markt. Zanelli vertelt dat de Tipo kaki's vooral in punnets van 2 tot 4 stuks worden verpakt. De Rojo Brillante worden in eenlaagsverpakkingen of in punnets van 4 tot 6 stuks verkocht. Het fruit wordt vooral via retailkanalen verkocht, de traditionele kaki's onder de merknaam van de retailer en de Rojo Brillante en biologische onder de merknaam van het bedrijf. "De eerste 15 dagen van het seizoen waren de prijzen goed. Daarna stabiliseerde de markt met prijzen die niet geweldig waren maar ook niet al te slecht. Het is moeilijk om iets te zeggen over de prijzen aan het einde van het seizoen omdat deze sterk afhankelijk zijn van de maten en het productverlies en kaki's zijn nu eenmaal een kwetsbaar product. De productiekosten zijn echter laag zodat het bruto verhandelbaar volume altijd goed is."

Voor meer informatie: 
Gruppo Apofruit
Viale della Cooperazione, 400
Cesena
T: (+39) 0547 414111
F: (+39) 0547 414166
www.apofruit.it

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.