In Nederland hebben steeds meer mensen welvaartsziekten, die samenhangen met de leefstijl. De meeste voedingsadviezen, zoals van het Voedingscentrum, gelden dan ook voor grote groepen mensen. Mensen krijgen bijvoorbeeld het advies: eet meer vezels en minder verzadigd vet. Personalised Nutrition gaat verder en werkt zo'n advies voor mensen persoonlijk uit. Daarbij gaat het niet om pillen, maar om gezond voedsel. De landbouw kan hierop inspelen door producten te maken met een hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen.
De kosten van de gezondheidszorg zijn in Nederland hoog. Gezonde voeding kan helpen om de kosten terug te dringen. Hoewel alles ter beschikking staat om gezond te eten, heeft de meerderheid van de bevolking grote problemen om die keuze goed af te stemmen op de persoonlijke behoefte. Huisarts Tamara de Weijer onderstreept het belang van gezonde voeding: "Het merendeel van mijn patiënten heeft klachten die leefstijl- en voedinggerelateerd zijn en niet per se direct opgelost hoeven te worden met medicijnen."
Gezonde voeding is voor iedereen anders
De mogelijkheid om meer gepersonaliseerd voedingsadvies aan te bieden kan een belangrijke maatschappelijke omwenteling betekenen die kan helpen de negatieve gevolgen van ongezonde eetpatronen een halt toe te roepen. Gezonde voeding is voor iedereen anders. Dat is het uitgangspunt van Personalised Nutrition, op het individu afgestemde voeding. De Belgische strategisch denker Jo Goossens zegt hierover: "Voor voedingsadvies op maat worden naast lichamelijke verschillen ook verschillen in karakter, gewoonten, sociale omgeving en de financiële situatie meegenomen. Al deze factoren samen bepalen wat gezond en haalbaar is voor iemand. Niet alleen vitaminen zijn belangrijk, maar ook of je gelukkig wordt van hetgeen je eet."
Goossens denkt dat Personalised Nutrition een belangrijke oplossing kan worden. "Op basis van DNA-profielen en data over voeding, gezondheid en levensstijl krijgen we een persoonlijke voedingsadvies. Zo kunnen we gezond oud worden.” Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, vindt Goossens: “Voeding en diëtiek hebben een zeer complexe plek in de maatschappij. Het is duidelijk dat we veel kennis kunnen ontwikkelen over het ideale voedingspatroon, maar dat we feitelijk aan de slag moeten met het menselijke gedrag dat hieraan gerelateerd is."
Wetenschappelijke revolutie
Professor Hans Westerhof van de Universiteit van Amsterdam signaleert dat de wetenschap steeds beter kan aangegeven welke voeding voor iemand wel goed is en welke niet. "We kennen het metabolisme van de mens en we weten welke genen daarbij zijn betrokken. Daarmee kunnen we op basis van iemands DNA-profiel een goed gefundeerd advies geven. Ik kan wel zeggen dat dit een wetenschappelijke revolutie is." Er is dus al veel kennis beschikbaar over dit onderwerp, maar doordat het moeilijk is om het gedrag van zowel industrie als consumenten te veranderen, duurt het nog wel even voordat deze kennis op grote schaal wordt toegepast.
Voedingsadvies op maat
Er zijn al verschillende bedrijven en startups bezig met een voedingsadvies op maat. Een voorbeeld is NutriProfiel. Dit bedrijf analyseert de vitaminewaardes in het bloed en maakt het voedingspatroon inzichtelijk op basis van een vragenlijst. Hierdoor wordt duidelijk of de vitaminewaarden voldoende zijn en of het voedingspatroon in orde is. Op basis van de resultaten wordt een persoonlijk voedingsadvies gegeven. Dit filmpje illustreert wat Personalised Food is.
Kansen voor de landbouw
Personalised Nutrition biedt zeker ook kansen voor de landbouw. Het maken van gezonde producten begint immers bij de boer en tuinder. Deze kan producten maken met een hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen door bijvoorbeeld de juiste rassenkeuze en bemestingswijze. Hiermee wordt meerwaarde gecreëerd, wat een hogere prijs kan opleveren.
De pilotstudie 'Prostaatkanker en Voeding Flevoland 2017' is een voorbeeld van een project waar de landbouw direct bij betrokken is. In deze studie worden de effecten van een 'standaard' dieet volgens de Schijf van Vijf vergeleken met een dieet afgestemd op prostaatkanker. Gaston Remmers van Habitus en Platform Patiënt en Voeding (www.patientenvoeding.nl), die deze pilot leidt, legt uit: "We kijken onder andere naar lycopeen. Aangenomen wordt dat deze stof een rol speelt bij het beteugelen van de PSA-waarden. Dat is een veelgebruikte indicator bij prostaatkanker. Lycopeen komt voor in tuinbouwproducten zoals tomaten en watermeloen. We zetten voor deze pilot tomaten in met een hoog gehalte aan lycopeen, die tuinders speciaal hebben ontwikkeld."
Ook POP3 kan een bijdrage leveren aan het stimuleren van deze ontwikkelingen. Er zijn echter nog geen POP3-projecten gestart die specifiek inspelen op dit thema. Er zijn wel verschillende projecten bezig met het maken van kwaliteitsproducten. Dat zouden producten kunnen zijn met een hoge waarde aan gezonde voedingsstoffen.
Bron: Netwerk Platteland