Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe een Kroatisch heuveldorpje een kaasmakerij uit Pieterburen inspireerde

Tholen – Zorgboerderij Pieterburen in het gelijknamige plaatsje in Noord-Groningen produceerde tot voor kort voornamelijk ponds- en kilokazen in veelal beproefde smaakcombinaties, waaronder komijn, brandnetel en fenegriek. Voor de introductie van een drietal biologische geitenkazen put de kaasmakerij binnen de zorgboerderij voor inspiratie zowel uit 'de eigen achtertuin' als verder van huis: Kroatië. Met geitenkazen op basis van zeekraal, zeewier en truffels uit Istrië is het Nederlandse kaaslandschap een aantal bijzondere delicatessen rijker. De kazen met het Waddengoud-keurmerk zijn verkrijgbaar in de boerderijwinkel en vinden gretig aftrek bij restaurants uit de omgeving. Met uitzicht op de Waddenzeedijk was de keuze voor zeewier en zeekraal snel gemaakt. "Je kunt bij wijze van spreken de dijk overlopen en deze zelf plukken, zij het niet dat dit verboden is", vertelt Annick Braspenning, voorzitter van Stichting Keroazie (Gronings voor 'moed'), waar de zorgboerderij is ondergebracht.

Om die reden bestelt de kaasmakerij de zeegroenten bij horecagroothandel Hanos. De zeewier is sinds kort ook biologisch verkrijgbaar. Voor zeekraal is dat niet het geval, maar omdat de geitenkaas minder dan 5 procent van het ingrediënt bevat, mag deze wel als biologisch verkocht worden. Dat geldt ook voor de variant op basis van truffels. Een bezoek van de kaasmakers aan het Kroatische dorpje Motovum in Istrië was zo inspirerend dat zij wat stukjes truffel – waar binnen de regio nog altijd volop naar wordt gezocht - mee terugnamen naar Nederland. Vanuit daar contacteerden zij de producent in Istrië en konden zij beslag leggen op een leverantie verse truffels, die achtereenvolgens op de kaasmakerij in Pieterburen worden verwerkt. De 500 grams-kaasjes met zeekraal en truffel hebben geen coating. Het betreft zeer jonge kazen die na het drogen op de plank meteen worden gevacumeerd om er zeker van te zijn geen verlies te hebben van de korst. Zo kunnen deze kostbare kaasjes volledig worden geconsumeerd. De geitenkaas op basis van zeewier heeft wel een korst. Indien gewenst kan de kaasmakerij ook geitenkazen in grotere eenheden aanleveren.

Op de zorgboerderij wonen en werken 22 mensen met een beperking, die onder toezicht van werkbegeleiders het hele proces bijwonen: vanaf het melken van de geiten tot aan de verkoop in de boerderijwinkel. 

Voor meer informatie: 
Zorgboerderij Pieterburen
Broeksterweg 24
9968 TJ Pieterburen
T: 06-83442091