Belgische mededingingsautoriteit legt term 'ambachtelijk' aan banden

De Belgische mededingingsautoriteit heeft richtlijnen uitgevaardigd voor het gebruik van de terminologie 'artisanaal', 'ambachtelijk' en afgeleiden in productbenamingen. De richtlijnen bepalen bijvoorbeeld dat de productie op kleine schaal moet gebeuren en dat geen ingrediënten met additieven gebruikt mogen worden. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is blij met de richtlijnen, maar ziet ze slechts als een eerste stap. 

Test-Aankoop ziet een aantal positieve punten in het document "Het gebruik van de terminologie 'artisanaal', 'ambachtelijk' en afgeleiden ervan in productbenamingen" van de Federale overheidsdienst Economie: 
  • de criteria betreffende de intrinsieke eigenschappen van de gebruikte ingrediënten zoals bijvoorbeeld het gebruik van ingrediënten zonder additieven;
  • de productie op een kleine of zelfs erg kleine schaal;
  • het feit dat een onderneming die gebruikmaakt van de term 'ambachtelijk' dit moet kunnen staven via reclame, de verpakking of met uitleg op een website;
  • het toepassen van artikel 7 van de Verordening uit 2011, een fundamenteel artikel aangezien het voorziet dat de informatieverstrekking over voedingsmiddelen de consument niet in de war mogen brengen.
Op een aantal punten is de consumentenorganisatie minder te spreken: 
  • er wordt niet expliciet en in detail gesproken over de problematiek rond afbeeldingen en foto's op het product die een ambachtelijke manier van produceren suggereren (bv: de foto van een kok);
  • termen zoals 'alternatief', 'op grootmoeders wijze', 'à l’ancienne' of 'traditioneel' zijn onvoldoende kritisch bekeken;
  • er wordt niet duidelijk benadrukt dat een manuele handeling in een voor het overige volledig geautomatiseerd of geïndustrialiseerd proces niet voldoende is om een ambachtelijk karakter te verlenen aan een voedingsmiddel.
Test-Aankoop kondigt aan er nauwgezet op te zullen toezien of de fabrikanten deze eerste richtlijnen respecteren.

Bron: Test-Aankoop

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven