- de criteria betreffende de intrinsieke eigenschappen van de gebruikte ingrediënten zoals bijvoorbeeld het gebruik van ingrediënten zonder additieven;
- de productie op een kleine of zelfs erg kleine schaal;
- het feit dat een onderneming die gebruikmaakt van de term 'ambachtelijk' dit moet kunnen staven via reclame, de verpakking of met uitleg op een website;
- het toepassen van artikel 7 van de Verordening uit 2011, een fundamenteel artikel aangezien het voorziet dat de informatieverstrekking over voedingsmiddelen de consument niet in de war mogen brengen.
- er wordt niet expliciet en in detail gesproken over de problematiek rond afbeeldingen en foto's op het product die een ambachtelijke manier van produceren suggereren (bv: de foto van een kok);
- termen zoals 'alternatief', 'op grootmoeders wijze', 'à l’ancienne' of 'traditioneel' zijn onvoldoende kritisch bekeken;
- er wordt niet duidelijk benadrukt dat een manuele handeling in een voor het overige volledig geautomatiseerd of geïndustrialiseerd proces niet voldoende is om een ambachtelijk karakter te verlenen aan een voedingsmiddel.