Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische bewaarappel Natyra positief ontvangen

Een echte nieuwkomer in het biologische appellandschap is de Natyra. Deze appel kan met name in de tweede helft van het seizoen punten scoren, wanneer er behoefte is aan een goede bewaarappel.

Natyra is de biologische merknaam voor het ras SQ 159 waarmee in 2010 een begin werd gemaakt in Duitsland. Het schurftresiste ras kan residu-arm worden geteeld, wat een groot pluspunt is voor de biologische sector. "Daarnaast is vooral de zoetzure smaak en het uitstalleven opvallend", aldus Stephan Geerlings van fruitveredelaar Fresh Forward. "Het project rondom de roodgekleurde appel werd opgezet omdat men op zoek was naar een goede bewaarappel voor de tweede helft van het seizoen. Dit wil niet zeggen dat Natyra buiten deze periode niet goed is, maar de appel heeft van februari tot augustus wel een sterke positie ten opzichte van andere appelen."

Inmiddels zijn er in Duitsland 360.000 bomen aangeplant op een areaal van 130 hectare. In Nederland staat er 10 hectare Natyra bij biologische telers. Daarnaast is er 20 hectare aangeplant in Italië, 10 hectare in Oostenrijk, 6 hectare in België en 9 hectare in overige Europese producerende landen waaronder Frankrijk. Gerard merkt op dat ook conventionele telers die nadenken over omschakelen interesse tonen in de appel. "Natyra is geen clubras. De appel is voor elke partij vrij te vermarkten. Wel verwachten we dat een groot deel van de opbrengst in eigen land zal blijven. Natyra als merkappel is alleen biologisch verkrijgbaar en richt zich met name op biologische consumenten. De afzet van de appel wordt in Nederland onder andere door Vogelaar Vredehof, Nautilus Organic en Naturelle verzorgd." Dat het bio-segment groeiende is, komt volgens hem ten goede aan de verdere ontwikkeling van het nieuwe ras. Hoewel de verwachting per land verschilt, zegt Stephan al heel tevreden te zijn wanneer de teelt in Nederland de komende jaren kan uitgroeien naar 50 hectare. "Dat is waar wij nu naar toe willen werken maar zeker geen eindgetal."

Natyra-dagen

Eind augustus vond de eerste Natyra appeldag plaats op de Proeftuin Randwijk. Ruim zeventig appeltelers, boomkwekers, handelaren, teeltspecialisten en andere geïnteresseerden kwamen bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen en de appel te bekijken en te proberen. Ook werden er op 4 en 5 oktober rondgangen georganiseerd op de Natyra percelen van Tim Moerman in Oostkapelle en op de Proeftuin in Randwijk. "Vooral de houdbaarheid van de Natyra werd opgemerkt. Door ook Natyra's geoogst in oktober 2016 te laten proeven, kon men zelf ondervinden dat de knapperigheid en zoete smaak van de appel behouden blijft." Stephan zegt eind september positief te zijn over het nieuwe seizoen. Veel telers hebben laten weten dit jaar goede oogst op te kunnen brengen. "Half oktober worden de eerste Natyra's geoogst. Omdat het ras een late bloei kent, heeft de Natyra in tegenstelling tot veel andere appelen en peren geen tot weinig last gehad van de nachtvorst in het voorjaar. De verwachtingen zijn dan ook veelbelovend."

Publicatiedatum: