Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belang van bijenbestuiving op Bejo’s Open Dagen

Groentetelers en partners uit de keten van over de hele wereld kwamen samen in Warmenhuizen ter gelegenheid van de jaarlijkse Open Dagen van Bejo. Aan bod kwamen onder meer het bijenprogramma en het wortelsymposium. Wereldwijde wortelexperts gaven presentaties tijdens dit symposium en tevens een blik op de toekomst van Bejo. Een recordaantal bezoekers uit alle delen van de wereld, met gasten afkomstig uit Azië, Amerika, Afrika, Australië en uiteraard Europa kwamen op het evenement af.



Bezoekers van de Open Dagen hadden de kans de nieuwste rassen in het veld te zien: van onze beproefde gewasveredelingsprogramma's voor wortelen, koolsoorten, uien en nog veel meer, tot nieuwere gewassen zoals sla. Er was ook een uitgebreide selectie kasgewassen te zien, waaronder tomaten, paprika's en augurken. Onze nieuwe introducties, zoals de plantui 'Boga', peterselie 'Prairie' en witte kool 'Report', wekten ook veel interesse. Tijdens de Open Dagen konden bezoekers gebruikmaken van onze Bejo Experience App. Met de smartphonetechnologie van de app konden ze relevante informatie opvragen bij hun rondgang in het veld en de tijden zien van rondleidingen, vervoer, enzovoort.

Miljoenen bijen

In de foliekas, waar ook vruchtgewassen werden gedemonstreerd, toonden Bejo's imkers het belang van bijen voor de voortplanting van planten. Bejo zet jaarlijks miljoenen bijen in voor de bestuiving van de gewassen en heeft haar eigen imkerijen in landen zoals Nederland, Frankrijk en Australië. Alleen al in Nederland telt Bejo meer dan 800 kolonies met 20.000 tot 40.000 bestuivers. De presentatie liet zien hoe wij kijken naar de mogelijkheden om met voeding en betere imkerijtechnieken sterkere bijenvolken te ontwikkelen. Ook kreeg de bezoeker informatie over de verschillende taken van de koningin, werkbijen en darren in de bijenkorf.

Blik op de toekomst

Bezoekers hadden veel belangstelling voor de rondleidingen in onze Seed processing facility, die de bezoekers een indruk gaven van de reis van het zaad vanaf het veld tot aan het finale topkwaliteit eindproduct. De Seed Quality tour omvatte onze zaadschonings- en -verwerkingsinstallaties, ons zaadtechnologisch laboratorium en ons Research Center, maar ook de verpakkings- en opslagfaciliteiten. Deelnemers aan de rondleidingen kregen onze geavanceerde zaadbehandelingsinstallaties te zien en kwamen meer te weten over B-Mox, Bejo's nieuwste zaadverbeteringstechnologie.

Wortelsymposium

Bejo staat wereldwijd bekend als ontwikkelaar van wortelrassen. Het symposium van dit jaar had dan ook niet geheel toevallig als thema 'Carrots – Taste, Health & Innovation'. De populariteit was zelfs zo groot dat de meer dan 500 deelnemers moesten worden verdeeld over twee dagen. Naast diverse presentaties met informatie over de vele aspecten van wortelproductie (zoals vraag en aanbod in de wereld, veredeling, lokale agronomische problemen en gezondheid) waren er ook praktische demonstraties in het veld. Er werd bijvoorbeeld getoond hoe wortelen worden geoogst met een Asa-Lift en er was een smaaktest waarbij diverse rassen geteeld onder verschillende omstandigheden (bodem, klimaat) werden vergeleken. De resultaten van de smaaktest werden geregistreerd door de smartphoneapp en live weergegeven in de tent.

Voor meer informatie: www.bejo.nl
Publicatiedatum: