Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage congres Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie

"Marianne Thieme: "Laat je horen als biologisch-dynamische boer!"

Tholen - Marianne Thieme wil dat de BD-beweging meer op de voorgrond gaat treden. Ze roept de biologisch-dynamische boeren op om naar Den Haag te gaan en te pleiten voor meer financiƫle middelen. "Laat je horen als jonge biologisch-dynamische boer! BD kan het verschil gaan maken en het is tijd om in actie te komen", zo sprak de politica als key-note spreker op het gisteren (dinsdag 10 oktober) gehouden herfst-congres 'Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie'.

Er namen meer dan 150 mensen deel aan het congres. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Linksboven Marianne Thieme. Tijdens de lunch voor en na het congres was er voldoende gelegenheid voor overleg en bijpraten. Kijk voor alle foto's naar de fotoreportage.

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren gaf ook aan dat er echt toekomst zit in de BD-landbouwmethode. "De keuze is nu aan jullie: gaan jullie actief communiceren dat biologisch-dynamische landbouw veel en veel beter is dan gangbare landbouw of blijven jullie stilletjes hopen dat de consument uiteindelijk de keuze voor BD gaat maken. Blijf je bescheiden en marginaal of ga je voor verandering? Zoals Nelson Mandela zei: 'It always seems impossible until it's done'."

Dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek (directeur Stichting Demeter) gaf in zijn welkomswoord aan dat het Demeter-keurmerk in de toekomst nog meer verbonden zal worden aan sociaal-economische waarden. "Wie zich niet wil verbinden kan geen drager zijn van het Demeter-keurmerk." Uit de nieuwe Demeter Monitor blijkt dat de biologisch-dynamische landbouw weer gegroeid is. "Dat is mooi, groei biedt immers ruimte voor ontwikkeling."


Links Ronald van Marlen. Rechts Erik Jan van den Brink (Udea), Piet IJzendoorn (de Zonnehoeve), Jurre de Vos (zorgboerderij de Naoberhoeve) en Kitty Peetoom (Warmonderhof).


Na Marianne Thieme hield Ronald van Marlen (o.a. bestuurslid Stichting Demeter) een bevlogen betoog, waarin hij onder meer liet zien voor welke dilemma's de biologische sector als gevolg van de groei komt te staan. "We moeten aan de bak! Daarbij moeten we niet bang zijn om de bestaande orde tegen de zere knie te schoppen. Dat doe je toch al als je niet wilt veranderen." De biologische beweging is volgens Ronald nu een 'ingesloten pionier' (voormalig pioniers worden welbewust ingesloten door datzelfde regime dat ze aanvankelijk wilden veranderen). Hierin ziet hij kansen voor Demeter: "Bio zit al zo diep in de mainstream, Demeter is nog een authentieke veranderaar."

De volgende spreker was Manfred van Doorn, psycholoog en leiderschapscoach. Hij vertelde alles over een twaalfdelig mensbeeld als grondslag voor veranderingsprocessen. Hierna was het tijd voor reflecties uit de Nederlandse praktijk met Tom Saat (Stadsboerderij Almere), Peter van IJzendoorn (Hofwebwinkel) en Merle Koomans van den Dries (Odin). Merle gaf hierbij onder meer aan dat ze nog meer mensen kunnen verbinden nu Odin een coƶperatie is.


Manfred van Doorn.

Na een uitgebreide bio-dynamische lunch (ingeleid door chef-kok Eric van Veluwen) bestond het middagdeel uit workshops en tijdens de plenaire afsluiting werd afscheid genomen van Jozien Vos als voorzitter van Stichting Demeter. Meer daarover in het aparte artikel in deze editie van Biojournaal.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.