"Absurd dat dit patent ooit verleend is"

Vandaag hoorzitting soja-patent Monsanto

Vandaag vindt bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk een hoorzitting plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten. Bionext is daar bij als één van de opponenten. De belangenorganisatie ziet deze zaak als een belangrijke testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn.

In 2014 kreeg Monsanto een patent (EP 2134870) op het screenen en selecteren van sojaplanten op hun aanpassing aan verschillende klimaatomstandigheden Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië. Met dit patent heeft Monsanto een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in sojabonen. Dit terwijl deze genetische diversiteit essentieel is voor de ontwikkeling van nieuwe sojarassen. Bionext voert de bezwaarprocedure samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds.
 

"Absurd patent"

Het bezwaar is onder meer gebaseerd op artikel 53b van het Europees Octrooiverdrag (EPC) dat het patenteren van essentieel biologische processen zoals kruisen en selecteren verbiedt. Eind juni is dit verbod nog aangescherpt. Het EOB besloot toen na jarenlange discussie om geen patenten meer te verlenen op de producten van klassieke veredeling. Het bezwaar tegen het soja patent is de eerste zaak die op basis van deze nieuwe regels beoordeeld zal worden. 

Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext: "Het is echt absurd dat dit patent ooit verleend is. Hiermee komt de toepassing van een groot deel van de natuurlijke variatie in sojarassen in handen van één bedrijf. Dit belemmert de klassieke veredeling van nieuwe sojarassen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Hoewel in de patentaanvraag allerlei technische termen gebruikt worden is het duidelijk dat het hier gaat om klassieke veredeling. Voor ons is dit dus een belangrijke testcase om na te gaan wat de nieuwe regels van het EOB in de praktijk waard zijn."
 
De hoorzitting is openbaar. Er zal naar verwachting vandaag ook uitspraak worden gedaan.

Voor meer informatie: www.bionext.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.