Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Indrukwekkende groeispurt Oceanië

Bio wereldwijd: de stand van zaken

Tholen - Voor de buitenstaander is het een heel karwei om het overzicht te bewaren met alle ontwikkelingen binnen de wereld van biologisch. In het rapport The World of Organic Agriculture, dat door FiBL en IFOAM werd vrijgegeven, is haarfijn in kaart gebracht hoe deze vandaag de dag eruitziet. Met omvangrijke data uit 179 landen geeft het rapport een goed beeld van de stand van zaken tot en met het jaar 2015. Samengevat tot drie kerncijfers: 50,9 mln ha is ingeruimd voor biologische landbouw, 1,1 procent van alle landbouwgrond wereldwijd, verdeeld over 2,4 miljoen producenten. 

Meeste producenten in India

Meer dan driekwart van de 2,4 miljoen producenten bevond zich in 2015 in ontwikkelingslanden. India voert de lijst aan met 585.200 producenten, gevolgd door Ethiopië (203.302) en Mexico (200.039). 

Groenteareaal relatief klein

Van het wereldwijde landbouwareaal in 2015 bestond 65 procent uit grasland, 20 procent uit wisselteelten en 8 procent uit meerjarige gewassen. Groenten nemen in de biologische productie slechts een bescheiden rol in met 290.000 ha, evenaart daarmee het notenareaal, maar wordt gepasseerd door het druivenareaal (zowel wijn- als tafeldruiven): 320.000 ha.

Invulling wereldwijde landbouwareaal onderverdeeld naar sectoren. Bron: FiBL Survey 2017.

Oceanië raast andere continenten voorbij

Wedijverde Oceanië in 2011 nog met Europa om de titel 'continent met het grootste landbouwareaal', vier jaar later weet ze haar voorsprong flink uit te bouwen. Het biologische landbouwareaal in Oceanië bedraagt 22,8 mln ha. Daarna volgen Europa (12,7 mln), Latijns-Amerika (6,7 mln), Azië (4,0 mln), Noord-Amerika (3,0 mln) en Afrika (1,7 mln). Onderverdeeld naar landen blijkt Argentinië een opvallende uitschieter. Met 3,07 mln ha omsluit het land bijna de helft van het volledige Latijns-Amerikaanse biologische landbouwareaal. 


Landbouwareaal gemeten naar continent (in mln ha). Bron: FiBL Survey 2017.

De wereld in een notendop

Het grootste landbouwareaal in Oceanië bestaat uit grasland voor rundvee. Per capita kent Europa de hoogste consumptiecijfers, maar de markt kan de toegenomen vraag slechts nauwelijks bijbenen. Als gevolg van economische crises in Latijns-Amerikaanse landen is hulp of interventie vanuit de overheid in de vorm van subsidiëring voor biologische landbouw afgenomen. Dat resulteerde ook in een lichte afname van het landbouwareaal (6,74 mln ha in 2015 tegenover 6,83 mln ha in 2014). In Azië centreert de groeiende markt voor biologisch zich vooral op de binnenlandse markten. Noord-Amerika mag zichzelf de grootste afzetmarkt voor biologisch noemen. Net als Azië bevindt de meeste groei in Afrika zich in de binnenlandse markten. De cijfers geven echter een vertekend beeld. Weinig Afrikaanse landen beschikken namelijk over een adequate dataverzamelingssystemen.