Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Experimenteren met mengteelten in Europa

In elf EU-lidstaten is het project Remix/Mengteelten van start gegaan. Ketenpartijen, boeren en onderzoekers brengen samen in kaart welke kansen, obstakels en ervaringen er zijn voor gemengde teelten op één perceel. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt namelijk dat dergelijke mengteelten leiden tot een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, een efficiënter gebruik van water en meststoffen en een grotere weerbaarheid bij sterk wisselende klimaatomstandigheden.

In Nederland werken onderzoekers van het Louis Bolk Instituut aan mengteelten van tarwe, erwten, veldbonen, gerst en witte klaver. Het project loopt tot 2021 en wordt gefinancierd vanuit het Europese Horizon 2020-programma.

Kansen voor akkerbouwers

Vooral Nederlandse akkerbouwers kunnen baat hebben bij mengteelten, meent Edwin Nuijten, projectleider bij het Louis Bolk Instituut. "We kiezen de combinaties van gewassen samen met telers en andere ketenpartijen. Een combinatie zoals veldboon en tarwe is bekend. Maar ook een nieuw ras als lupine kan gecombineerd worden met tarwe, en ook droge erwt met gerst kan interessant zijn." Een andere vorm van mengteelt is tarwe met een onderzaai van witte klaver. In dat laatste geval oogst je de tarwe, en kan de klaver de bodem flink verrijken en verbeteren dankzij de stikstofbindende werking. Niet alleen akkerbouw, maar ook gemengde en veehouderijbedrijven zijn potentiële kandidaten voor mengteelt. Het voordeel voor die bedrijven is dat zij het geoogste product eventueel ook als veevoer kunnen inzetten.

Belemmeringen verminderen voor mengteelten

Een van de belangrijkste huidige obstakels is de oogst van het gemengde product. Het afrijpen van de twee teelten moet goed op elkaar aansluiten, en dat vereist nieuwe technische en veredelingskennis. Daar werken de onderzoekers ook aan in dit project. Een ketenbrede en participatieve aanpak, zoals in het project gehanteerd wordt, garandeert dat eventuele goede ervaringen en bereidheid bij ondernemers niet verderop in de keten stranden bij bijvoorbeeld verwerkers of fabrikanten. De nieuwe kennis is zowel voor gangbaar als biologisch werkende ondernemers van belang.

Informatiebijeenkomst over mengteelten

In de tweede helft van november organiseert het Louis Bolk Instituut een eerste informatiebijeenkomst voor agrarische ondernemers die willen meedoen met het onderzoek mengteelten. Belangstellenden kunnen zich tot 1 november 2017 opgeven bij Boki Luske, b.luske@louisbolk.nl, onderzoeker Agrobiodiversiteit.

Voor meer informatie, bekijk de projectpagina of bezoek de Engelstalige projectwebsite.

Bron: Louis Bolk Instituut 
Publicatiedatum: