Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jubilerend Patatas Aguilar investeert fors in nieuwe machines

"Vicente Aguilar: "Stijgende consumptie bio-aardappelen"

Vorige week vrijdag vierde Patatas Aguilar zijn 50e verjaardag in Valencia. Er waren bijna 250 mensen uitgenodigd voor het feest, waaronder werknemers, klanten en leveranciers van aardappelen en zaden, met vertegenwoordigers van het Nederlandse zaadbedrijf HZPC en Agrico. Ook waren de Secretaris van Agrarische en Landelijke Ontwikkeling, Francisco Rodríguez Mulero (vertegenwoordiger van Carrefor en Consum) en andere vertegenwoordigers uit de sector aanwezig. De gasten reisden vanuit verschillende plekken in Spanje, Frankrijk en Nederland naar Valencia.


De familie Aguilar, met Vicente Aguilar, zijn vrouw en zijn zoon Robert Aguilar

Vicente Aguilar Montoro, die nu aan het hoofd staat van het bedrijf dat zijn vader oprichtte, gebruikte het feest als een gelegenheid om zijn zoon Robert Aguilar te presenteren als de derde generatie. "Mijn vader werkte in een kunstmestmagazijn in Paiporta en ik besloot toen ik 15 was om te stoppen met studeren zodat ik samen met mijn vader kon werken. We begonnen aardappelen en andere producten bij producenten te kopen om ze verder te verkopen op de groothandel in Valencia en Castellon. De zaken liepen zo goed dat we weggingen bij de kunstmesthandel om ons geheel aan aardappelen te kunnen wijden", vertelt Vicente Aguilar aan FreshPlaza.

Het bedrijf in Valencia is een toonaangevende naam geworden in de aardappelsector. Het brengt elk seizoen 50.000 ton op de markt en heeft een jaarlijkse winst van bijna 20 miljoen euro.


Vicente Aguilar, directeur van Patatas Aguilar, tijdens zijn speech.

De aardappelsector is veel veranderd in al die tijd, in zowel de manier van produceren als verkopen. "Vijftig jaar geleden werden aardappelen niet verkocht in zakken van bijvoorbeeld 400 gram, 500 gram, 1 kg or 2 kg zoals nu wel het geval is, maar in zakken van 50 kg. Toen waren grote detailhandelaren nog niet zo ver ontwikkeld als nu; nu gaat het grootste deel van alle aardappelen naar hen, gevolgd door de voedselverwerkende bedrijven," legt Vicente Aguilar uit. 

Het bedrijf heeft hun bedrijfsactiviteiten uitgebreid, van de distributie van zaden tot de verkoop van aardappelen aan grote detailhandelaren, groothandels en de voedselverwerkende bedrijven, voornamelijk in Spanje, hoewel ze ook exporteren naar bestemmingen zoals Frankrijk, Polen, Scandinavië en het Midden-Oosten waar ze zelfs leveren per vliegtuig."Wij waren het eerste Spaanse bedrijf dat biologische aardappelen verkocht aan grote detailhandelaren. We begonnen tien jaar geleden en het was niet gemakkelijk, aangezien dat samenviel met de ergste jaren van de recessie. Afgelopen jaren is de biologische consumptie sterk toegenomen. Dit jaar zijn onze verkopen aan klanten toegenomen met 30 procent. De consumptie van biologische aardappelen neemt toe," verzekert Vicente Aguilar. "We houden van innovatie en het leven van onze concurrenten zuur maken", grapt hij. Op zijn 50e verjaardag wilde Patatas Aguilar een grote investering maken in de modernisering van de productontvangst en de selectiemachines. "De eerste fase van dit project van 4 miljoen euro begint met de installatie van optische sorteerlijnen die 175.000 aardappelen per uur kunnen scannen", zegt Vicente Aguilar. 

Voor meer informatie:
Paco Valverde
Patatas Aguilar

T: +34 626 638 287
[email protected]
www.patatasaguilar.es
Publicatiedatum: