Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vion, Agrifirm, ForFarmers versterken Coalitie Vitalisering Varkenshouderij

Vier belangrijke ketenpartners: Agrifirm, ForFarmers, Topigs Norsvin en Vion, sluiten zich als partner aan bij de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa), die bestaat uit de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Rabobank en het ministerie van Economische Zaken. Laatstgenoemde drie partijen hebben in november vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten waarbij de mogelijkheid is opgenomen dat andere partners zich kunnen aansluiten bij de Coalitie ViVa. Een breed draagvlak in de keten is nodig om verdere verduurzaming van de varkenshouderij te realiseren.

Krachten bundelen

"Wij vinden het zeer belangrijk om partner te zijn in de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij. De varkenshouderij in Nederland staat voor grote uitdagingen. Dat betekent dat de krachten gebundeld moeten worden om alle schakels in de keten te versterken. Samenwerking met alle schakels is van cruciaal belang. Wij roepen andere bedrijven dan ook op om zich ook bij de Coalitie aan te sluiten", zeggen de vier ketenpartners.

Toonaangevend

De Coalitie Vitale Varkenshouderij heeft als doel te komen tot een Nederlandse varkensketen die toonaangevend is op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. De productie van varkens vindt plaats op een transparante en geborgde wijze die maatschappelijk wordt gewaardeerd.

"Varkenshouders spelen actief in op de veranderende wensen van haar afnemers en de consument. Zij werken daarom intensief samen met andere partijen in de keten, zoals slachterijen en de retail", zegt coalitievoorzitter Uri Rosenthal. Nauwe samenwerking moet leiden tot een beter economisch rendement van de sector.

"Het vitaal en toekomstbestendig maken van de Nederlandse varkenshouderij is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle partijen, die actief zijn in de varkensketen. Ketenpartners zullen allemaal hun steentje moeten bijdragen aan de verdere uitrol van het Actieplan", meent Rosenthal.

Regelingen

Het aansluiten van de ketenpartijen als partner van de Coalitie ViVa is de volgende stap in de uitvoering van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij. Dit jaar zijn er al diverse regelingen voor varkenshouders opengesteld.

"Deze regelingen zijn er op gericht om de samenwerking in de Nederlandse varkensketen te bevorderen, wereldwijd toonaangevend te blijven op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid en het rendement op de varkensbedrijven te versterken", zegt Rosenthal. De komende twee jaar zijn volgens de coalitievoorzitter beslissend. "Als we samen de schouders eronder blijven zetten, kunnen we de transitie maken naar een 'nieuwe' Nederlandse varkenshouderij."

Niet vrijblijvend

Een partnerschap van de Coalitie is niet vrijblijvend, benadrukt Rosenthal. Het aangaan van een partnerschap brengt verplichtingen met zich mee zoals concrete projectafspraken maken met elkaar en het beschikbaar stellen van financiƫle middelen ter ondersteuning van de uitvoering van het Actieplan.

De Coalitie staat open voor een partnerschap met iedereen uit de varkensvleesketen. Bij de gevraagde financiƫle bijdrage wordt rekening gehouden met de omvang van het bedrijf. Rosenthal roept alle ketenpartijen die het Actieplan onderschrijven, zich aan te sluiten.

Lees/download hier het actieplan.

Bron: Producentenorganisatie Varkenshouderij
Publicatiedatum: