Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bionext: "Stel uitfasering RUB uit"

De overheid heeft op de RUB lijst (Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen) stoffen verzameld die geen groot risico met zich meebrengen en die zonder toetsing in de landbouw gebruikt mogen worden om ziekten en plagen te beheersen. Een aantal (niet alle) van deze stoffen zijn toegestaan in de biologische teelt. Nu de Europese gewasbeschermingsmiddelenwet procedures kent om ook stoffen met een lager risico te beoordelen, probeert de overheid de RUB lijst af te bouwen. Het Ctgb heeft daarvoor onlangs een voorstel gedaan.

Bionext heeft positief maar kritisch gereageerd. De uitfasering van de RUB kan leiden tot meer duidelijkheid voor telers. Maar de Europese toelatingsprocedures en criteria zijn nog niet goed toegerust voor toetsing van natuurlijke middelen, bovendien worden ze nu net geƫvalueerd. Verder staan er stoffen op de lijst die we helemaal niet in een toelatingsprocedure willen zien, zoals bier en magere melk. Bionext pleit ervoor om eerst de EU evaluatie af te wachten en eerst praktische oplossingen te vinden voor echt onschuldige stoffen, voordat het Ctgb start met afschaffen van de lijst.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: