Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fortamino sterke bio-onderstam voor tomaat

Het gebruik van de juiste onderstammen is essentieel in een biologische verwarmde serreteelt. In de proef van 2016 kwamen de rassen Fortamino en Kaiser als meest geschikte onderstammen voor een biologische teelt van trostomaten uit de bus. Deze twee onderstammen worden gevolgd door Multifort die zeker ook nog voldoet.

In biologische verwarmde kassen wordt meestal een combinatie van tomaat, paprika, komkommer en aubergine geteeld. Omdat dit een vrij krappe rotatie is binnen slechts twee plantenfamilies, is het een blijvende zoektocht naar resistente onderstammen om het hoofd te bieden aan grondgebonden ziekten en plagen. In deze proef werd er nagegaan welke tomatenonderstammen, op dat ogenblik aangeboden door de zaadhuizen, het meest geschikt zijn voor een biologische teelt.

Fortamino en Kaiser komen als meest geschikte onderstammen uit de proef. Er gaat een lichte voorkeur uit naar Fortamino omdat hiervan biologisch zaaizaad beschikbaar is en het wortelgestel iets meer haarwortels bleek te hebben. Deze twee onderstammen worden gevolgd door Multifort die zeker ook nog voldoet. Uit deze proef blijkt RS 3558 ongeschikt te zijn als onderstam voor een biologische teelt tomaat in verwarmde kas zowel op het vlak van opbrengst als van vruchtkwaliteit.

Bron: CCBT (via BioKennis.org)
Publicatiedatum: