Aziatische hoornaar gevonden in Schouwen-Duiveland

Voor het eerst is in Nederland een Aziatische hoornaar aangetroffen in Dreischor op Schouwen-Duiveland. Stichting platform Stop invasieve exoten doet een oproep aan minister Kamp van Economische Zaken om onmiddellijk in actie te komen teneinde de verspreiding van dit uitheemse insect te voorkomen. De Aziatische hoornaar is zeer schadelijk voor bijen en andere insecten en staat om die reden op de lijst met 49 invasieve uitheemse soorten die in de hele Europese Unie moeten worden aangepakt.

Klik hier voor de waarnemingsbeelden van de Aziatische hoornaar.

De Aziatische hoornaar eet honingbijen, maar ook wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. Hierdoor neemt het aantal insecten af dat zorgt voor de bevruchting van planten. Dat was aanleiding om deze soort in augustus 2016 op te nemen in de Unielijst van de Europese verordening van invasieve uitheemse soorten. Dit betekent dat Nederland verplicht is om deze soort aan te pakken, om vestiging en verspreiding te voorkomen.

Biojournaal schreef eerder een artikel over de mogelijke impact van de Aziatische hoornaar op bijenvolken.

Bron: Stichting platform Stop invasieve exotenPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.