Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marianne Thieme key-note spreker

10 oktober: Congres 'Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie'

Op dinsdag 10 oktober houdt Stichting Demeter samen met onder andere de BD Vereniging een jaarcongres in congrescentrum Antropia over 'Biodynamische landbouw en de vrije markteconomie' met onder andere Marianne Thieme en Manfred van Doorn als sprekers. Hier ook aandacht voor afscheid Jozien Vos als voorzitter en aantreden Jan Schrijver als nieuwe voorzitter van Stichting Demeter.

'Werk slijtage in de hand, want dat bevordert de productie. Bevorder de verveling, dat schept behoefte aan nieuwe dingen. Roei de natuur uit, want natuur is onze grootste vijand. Die vernieuwt zichzelf.' Woorden van bovenbaas Steinhacker die de naïeve heer Bommel introduceert in de wereld van de superrijken. (Uit 'de bovenbazen' van Marten Toonder.)
 
Helaas kent onze samenleving vele bovenbazen. Wie verzint een list? Welke rol kunnen wij spelen in sociaaleconomische vernieuwing? Kan de transformatie en vernieuwing van leven in onze bodems ook de humus vormen voor een maatschappelijke vernieuwing? En wat is de rol van het Demeter keurmerk hierin? Hoe voegen we ook in de handel waarden toe binnen een systeem waar geld veelal als doel in plaats van alles middel wordt gezien?

Programma

9:30 uur - Ontvangst
10:00 uur - Dagvoorzitter Bert van Ruitenbeek, directeur Demeter met bekendmaking cijfers uit de Demeter Monitor
10:15 uur - Ronald van Marlen, bestuurslid Demeter en actief in de handel in bio en biodynamisch fruit -over de rol van corporate companies en de dilemma's van zaken doen vanuit verschillende waardenpatronen.
10:45 uur - Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren over een 'planeet-brede' visie en hoe deze zich moet vertalen in ons landbouw en voedselsysteem.
11:30 uur - Manfred van Doorn, psycholoog en leiderschapscoach over een twaalfdelig mensbeeld als grondslag voor veranderingsprocessen.
12:00 uur - Reflecties uit de Nederlandse praktijk met onder ander Tom Saat/Stadsboerderij, Peter van IJzendoorn,/Hofwebwinkel en Merle Koomans/Odin. Waar zitten de aanzetten tot verandering?

13:00–14:00 uur - Biodynamische lunch ingeleid door chef-kok Eric van Veluwen

Workshops: 14:00-15:00 uur

Uw persoonlijke uitdaging voor sociaaleconomische vernieuwing/Manfred van Doorn

Welke weg ontdekken we naar verandering? Geld voorzien van een houdbaarheidsdatum, zodat het geen basis kan vormen voor speculatie? (Rudolf Steiner) Lokale geldsystemen ontwikkelen? Coöperatief werken voorop stellen? Wat is jouw insteek en waar zie jij mogelijkheden?

Kleine zalen:
Hoe vertellen we het biodynamische verhaal aan onze klanten?/Ellen Winkel
Keurmerkstrategie Demeter in een veranderende markt/René Heusschen
Nieuw elan en nieuw geld (www.unitedeconomy.nl) op de Reehorst/Eric van Veluwen

15:30 uur - Plenaire afsluiting, met afscheid Jozien Vos als voorzitter Stichting Demeter en aantreden Jan Schrijver van biodynamische boerderij de Lepelaar als nieuwe voorzitter

16:00 uur - afsluiting en napraten met een drankje

Kosten: 75 euro inclusief BTW, drankjes en lunch, licentiehouders Demeter en leden van de BD-Vereniging en de Antroposofische Vereniging krijgen 30 euro korting.

Aanmelden kan via deze link.

Herfst-congres Stichting Demeter, BD-Vereniging en Landbouwsectie Avin

10 oktober 2017
Antropia Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen

Dit congres wordt mede mogelijk gemaakt door Eosta, Green Organics, Natudis, Odin en Udea.

Marianne Thieme is key-note spreker op congres 'biodynamisch en de 'vrije’ markteconomie'.
Publicatiedatum: