Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veestapel moet fors inkrimpen voor klimaatdoel"

In 2030 eten we volgens het Menu van Morgen groenten, peulvruchten, noten en
af en toe vlees of vis. We eten met de seizoenen mee. Al ons vlees heeft een Beter
Leven Keurmerk en onze vis is duurzaam gevangen. We betalen volgens het True
Price-systeem: een systeem waarbij de milieuschade wordt doorberekend in de prijs.
Voedsel met een lage milieu-impact, zoals groenten van het land, is goedkoper dan
voedsel met een hogere milieu-impact zoals vlees. Supermarkten stunten niet meer
met kiloknallers maar profileren zich met duurzame producten. Dankzij ons duurzame
eetpatroon is er genoeg eten om de groeiende wereldbevolking te voeden en ons
eigen milieu niet uit te putten. Het is te lezen in de Voedselvisie van Natuur & Milieu.
Een utopie of ook haalbaar? Ja, mits de veestapel fors inkrimpt, voorziet de organisatie.

Met de Voedselvisie heeft Natuur & Milieu doorgerekend wat er nodig is om de Nederlandse voedselsector weer gezond te maken én om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen in 2030. Daaruit blijkt dat de Nederlandse veestapel met 40% moet inkrimpen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen in 2030. Dat betekent dat er in Nederland in 2030 nog maar 1 miljoen melkkoeien en 3,4 miljoen varkens mogen zijn. Het aantal kippen moet met 20 procent worden teruggebracht.

De voedselsector is verantwoordelijk voor 25 procent van alle CO2-uitstoot in Nederland. Deze moet binnen 13 jaar met bijna de helft omlaag om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. In de Voedselvisie schetst Natuur & Milieu, rekening houdend met al deze factoren, de route naar een duurzame landbouw. De route naar een klimaatvriendelijk voedselsysteem kan kostenneutraal worden doorgevoerd.

Minder dieren

De belangrijkste maatregel is het verminderen van het aantal dieren in Nederland. Koeien en varkens nemen met 40 procent af, ook het aantal kippen moet met 20 procent afnemen. De reden hiervoor is dat dierlijke productie veel broeikasgassen uitstoot. Een koe stoot jaarlijks net zoveel uit als een auto. Ook tast hun mest de bodem- en waterkwaliteit aan. Een derde van de boeren verwacht de komende jaren te stoppen: in plaats van het doorverkopen van de dierrechten aan andere boeren, zal de overheid de dierrechten moeten opkopen zodat het aantal dieren geleidelijk vermindert. De boeren die doorgaan, verdienen een goed inkomen.

Landbouw in 2030

In 2030 zullen boeren minder dierlijke producten produceren en is er meer ruimte voor akkerbouw, tuinbouw en nieuwe teelten, zoals notenteelt. De focus komt op kwaliteit en minder op bulkproductie. "De tijd waarin we veel en goedkoop eten produceren, is straks echt voorbij. Boeren zetten meer in op kwaliteitsproducten waar ze een eerlijke prijs voor krijgen", aldus Geertje van Hooijdonk, directeur bij Natuur & Milieu. Ook wordt de landbouw zoveel mogelijk circulair: dieren eten minder veevoer uit de tropen maar gebruiken meer reststromen die voor mensen niet meer nuttig zijn. Alle mest wordt zoveel mogelijk op Nederlandse bodem benut.

True Price

De consument speelt een belangrijke rol in de realisatie van een duurzame landbouw. Een effectief middel hiertoe is True Price: voedsel met een lage milieu-impact, zoals groenten van het land, is door deze manier van beprijzen goedkoper dan voedsel met een hogere milieu-impact zoals vlees. "Veel consumenten willen dat hun eten milieu- en diervriendelijk is geproduceerd. Helaas zijn deze producten in de supermarkt duurder. Met True Price kunnen we dit kantelen", stelt Van Hooijdonk.

Lees hier de Voedselvisie terug.

Bron: Natuur & Milieu / CLM Onderzoek en Advies
Publicatiedatum: