Morgen ondertekent Aldi Inkoop het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen'. Met dit convenant wil de biologische sector een duurzaam antwoord geven op de gevreesde aardappelziekte phytophthora. Aldi is na Albert Heijn en Jumbo de derde grote supermarktketen in Nederland die het convenant ondertekent."De ondertekening is een bevestiging van ons al bestaande duurzaamheidsbeleid. Corporate Responsibility is een belangrijke pijler voor Aldi. In ons assortiment komt dat tot uiting door prioriteit te geven aan duurzame productie. Het onderschrijven van dit convenant is een logische stap. Daarnaast wordt het aantal biologische en fairtrade producten continu uitgebreid", aldus Dirk Willem Blijleven, Manager Buying bij Aldi. De ondertekening vindt plaats in de stand van Schaap Holland, één van de aardappelleveranciers van ALDI Nederland. Directeur Adamse van Schaap Holland ondertekent een ondersteuningsverklaring.
 
In de zomer van 2016 richtte de aardappelziekte veel schade aan in de biologische aardappelteelt. Aardappelen zijn gevoelig voor phytophthora en goede natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen voor deze verwoestende schimmelziekte ontbreken. Daarop heeft Bionext, de ketenorganisatie van de biologische sector, het initiatief genomen om partijen betrokken bij kweek van pootgoed, teelt en verkoop van biologische aardappelen bij elkaar te roepen om tot een duurzame oplossing te komen.
 

Groei aantal phytophthora-resistente aardappelrassen

Er zijn inmiddels zes robuuste (phytophthora-resistente) rassen beschikbaar. Edith Lammerts van Bueren, professor biologische veredeling aan Wageningen Universiteit: "Er zijn door aardappelveredelaars veel nieuwe aardappelrassen ontwikkeld voor de biologische sector, die niet alleen beter bestand zijn tegen deze ziekte maar ook die een goede opbrengst hebben. En er zitten nog veel nieuwe rassen in de pijplijn. Voor de consument is er een steeds breder assortiment aan biologische, resistente aardappels beschikbaar."

Voor meer informatie: www.bionext.nl