Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe onoff spices! de Thaise bio-landbouw op de kaart zet

Goed eten maken, is blijven proeven. Thailand-specialist onoff spices! is altijd op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren, in en buiten de keuken. Het bedrijf wil op een duurzame, maatschappelijke manier zaken doen, niet af en toe, maar met sociale verantwoordelijkheid als vast onderdeel van de hele bedrijfsvoering. Dat gaat niet vanzelf, omdat de ontwikkeling naar een duurzame samenleving in Thailand nog in de kinderschoenen staat. Omdat onoff spices! aan de weg wil timmeren, brengt het bedrijf nu in kaart welke volgende stappen nog genomen kunnen worden.Het bedrijf heeft daarom hulp ingeroepen. Minke van Bentum van de hogeschool Van Hall Larenstein in Velp specialiseert zich in de duurzame ontwikkeling van bedrijven. Eind 2016 deed ze voor onoff spices! onderzoek in Thailand en Nederland. Ze keek naar arbeidsomstandigheden bij de bedrijven met wie wordt samengewerkt, naar eerlijke bedrijfsvoering en naar de consequenties voor het milieu.

Bescheidenheid

Iedereen die weleens in Thailand is geweest, weet dat Thai erg Thai zijn; ze glimlachen, zijn vriendelijk, maar je krijgt niet altijd het achterste van hun tong te zien; ze willen geen gezichtsverlies lijden en proberen ook te voorkomen dat iemand anders gezichtsverlies lijdt. Ze ventileren niet snel hun mening en binnen bedrijven geldt dat de baas het voor het zeggen heeft. Voor veel weerwoord over arbeidsomstandigheden op het werk hoeven Thaise werkgevers niet bang te zijn. Dat betekent dat Thaise ondernemers zelf de belangen van hun werknemers en het milieu in ogenschouw moeten nemen.

Het noordoosten van Thailand, het gebied waar de meeste boeren leven en werken, is het armste gebied van Thailand. Tegelijkertijd is het een belangrijk stuk Thailand, want hier worden de gewassen verbouwd die het land de reputatie als 'keuken van de wereld' geven. Het gebied blijft achter bij de economische ontwikkeling van de rest van Thailand, dat als land de afgelopen jaar ook stagneert.Vrouwen ruim vertegenwoordigd

Ongeveer 40 procent van de Thai is afhankelijk van een inkomen uit landbouw, schrijft Minke van Bentum in haar rapport. De minimumlonen liggen in Thailand op 300 baht per dag, zo'n 7 euro. Gelukkig is er een begin van een sociaal vangnet, met een verzekering voor ziektekosten. Ook bestaat er zwangerschapsverlof. Vrouwen krijgen 90 dagen vrij na een bevalling, de eerste 45 worden door het bedrijf betaald. Vrouwen zijn trouwens opvallend aanwezig in de bedrijven met wie onoff spices! werken: een ruime meerderheid is vrouw.

Biologische productie in Thailand staat op laag pitje

Minke concludeert dat de economische groei die Thailand sinds de jaren '80 maakte ten koste is gegaan van het milieu. Ontbossing, bodemerosie en luchtvervuiling zijn slechts een paar oorzaken. Ze schrijft dat maatregelen langzaam tot stand komen omdat ze pas na veel lagen te hebben gepasseerd worden geïmplanteerd. Niettemin hebben meer dan elfduizend bedrijven zich aangesloten bij een 'groen' ontwikkelingsprogramma van de overheid. Biologische productie staat ook op de agenda, maar wordt volgens Minke nog te weinig toegepast, minder dan een half procent van het land wordt biologisch bewerkt.

Volgens de onderzoekster houden de bedrijven met wie onoff spices! in Thailand werkt zich aan de wet. Minke toetst ze vervolgens aan de internationale standaard voor maatschappelijke bedrijfsvoering CSR (Corporal Social Responsibility) en concludeert dat de Thaise bedrijven niet volgens deze norm opereren, maar herkent elementen die wel worden gebruikt. De Thaise bedrijven bij wie Minke op bezoek is geweest leveren biologische currypasta's, kruiden of kokosnootmelk en -olie. Volgens haar rapport produceren ze volledig biologisch en zijn niet alleen gecertificeerd in Thailand, maar ook door de Japanse, Australische of Europese overheden. Afval wordt er deels gescheiden, gebruikt water wordt gerecycled, organisch afvalmateriaal wordt tot mest gemaakt, er wordt zonne-energie gebruikt en werknemers worden bijgeschaafd in hun kennis over biologische landbouw.Voor de afnemers van onoff spices! staat voorop dat het voedsel gezond moet zijn. Er wordt goed opgelet of er E-nummers zijn gebruikt en welke; de winkeliers willen een biologisch product en uiteraard een fatsoenlijke prijs. Het moet 'echt' eten zijn; met respect voor mens, dier en natuur zijn gemaakt. De winkelketens controleren dit, schrijft Minke, door de de producenten te bezoeken en nauwlettend contact te houden.

Er dicht bovenop zitten

Waar valt er aan de weg te timmeren volgens Minke? De onderzoekster adviseert om dicht op alle facetten van de totstandkoming van de producten te blijven zitten. Bij het verbouwen van de gewassen, de productie- en werkomstandigheden bij de leveranciers in Noord- en Oost-Thailand, bij de verpakking en verzending naar Nederland. Op die manier kan niet alleen de kwaliteit van het product worden gegarandeerd, maar kan ook worden geconstateerd of er goed wordt omgegaan met mens en milieu. Als blijkt dat leveranciers in Thailand zich slecht ontwikkelen of een dialoog met onoff spices! niet op prijs stellen, kan worden uitgeweken naar andere bedrijven. In dat geval kan het bedrijf verbanden aangaan met andere 'groene' belangenbehartigers, of, zoals inmiddels al gedaan wordt, zelf nieuwe projecten starten.

Samen met een Thaise boerenorganisatie heeft onoff spices! een trainer opgeleid om boeren alles over biologische landbouw te leren. De boeren wordt verteld hoe ze om moeten gaan met gewasbeschermingsmiddelen, welke mest en welke zaden ze het beste kunnen gebruiken, hoe de grond moet worden behandeld en hoe ze samen kunnen werken. Ook wordt er zelf gezaaid en geoogst. Binnenkort wordt de eerste oogst van chilipepers, sjalotten, knoflook en citroengras verwacht. Zelf initiatieven nemen om bijvoorbeeld de duurzaamheid van verpakkingsmaterialen te verbeteren of het initiëren van zonne-energie, noemt Minke als mogelijkheden om invloed op Thaise ondernemers te houden.Het komt neer op blijven praten en blijven zoeken naar verbeteringen, ook al zijn ze soms klein. Bij elkaar maken kleine stapjes uiteindelijk grotere. onoff spices! is eigenlijk pas net begonnen. onoff spices! biedt onder meer woksauzen, soepen en currypasta's.

Voor meer informatie: www.onoffspices.com
Publicatiedatum: