Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Christoper Stopes, IFOAM EU: "Patstelling Europese landbouwbeleid doorbreken"

"Bio-sector biedt systeembenadering voor een systeemfout"

Tijdens de elfde editie van het European Organic Congress, van 5 tot en met 7 september in Tallin (Estland), werd haar ambitieuze doelstelling voor de toekomst nogmaals bekrachtigd.


Schematisch overzicht van de Organic Vision 2030.

"IFOAM's visie moet een blauwdruk zijn voor de toekomst", zegt bestuursvoorzitter Christoper Stopes. "In Riga hebben we een 'road map' gemaakt, waarbij we een strategisch plan hebben uitgedacht om de route te volgen die we voor ogen hebben. Deze roadmap laat zien hoe de biologische landbouw kan bijdragen aan het verbeteren van de voedselkwaliteit, milieubescherming, maar uit vanuit zakelijk oogpunt interessant is."

"De Sustainable Development Goals (SDG's) moeten volledig geïntregreerd worden in het Europese (landbouw)beleid. Daarvoor is bovenal een paradigmaverschuiving in het onderwijs nodig. Het is noodzakelijk dat beleidsmakers begrijpen hoe de rijke diversiteit van biologische systemen bij kunnen dragen aan positieve verandering. Dat de patstelling van het Europese landbouwbeleid doorbroken wordt. De biologische sector biedt immers een systeembenadering voor een systeemfout."

Jan Plagge, bestuurslid van IFOAM EU en voorzitter van Bioland, vatte het congres als volgt samen: "We hebben een visie. Een biologische visie voor 2030. We willen dat Europa biologischer wordt. Minstens de helft van de Europese landbouw moet te zijner tijd biologisch of agro-ecologisch zijn. Om die doelstelling te halen, kunnen we niet stilzwijgend langs de zijlijn staan wachten. We moeten het debat aangaan en met strategieën komen. We zijn nog maar 12 jaar van deze streefdatum verwijderd."

De belangrijkste boodschap van dit congres is dat biologisch niet alleen een lifestyle zou moeten vertegenwoordigen van een kleine groep mensen. Dit biedt geen houdbare oplossing voor de echte uitdagingen waar men in Europa en de rest van de wereld mee te maken heeft. "Onze ambitie is om de wereld te bewijzen dat de biologische sector staat voor een totaaloplossing", aldus Plagge.

Bron: Bio Eco Actual / Natural Products Global
Publicatiedatum: