"Behoefte aan omschakelaars"
Het zijn dan niet zozeer de 'standaard' aardappelen, uien en penen, maar juist meer andere gewassen zoals rode biet, pompoen en spinazie waar omschakelaars op inzetten. Er is ook ruimte voor intensievere gewassen als bloemkool en spruitkool. "Een positieve ontwikkeling", vindt Sander. "Er is duidelijk nog behoefte aan omschakelaars. De markt groeit nog altijd hard. Het aanbod beent de vraag maar nauwelijks bij, ondanks het toegenomen areaal. Veel biologische akkerbouwers hebben grond aangekocht om hun bedrijf uit te breiden." In de markt voor conserven spreekt Sander zelfs van een bijna chronische behoefte aan producten als spinazie, erwten, bonen, rode biet en suikermaïs. "Dat is lange tijd niet gebeurd."Meer ruimte voor rotatie
Door de grote vraag en gunstige prijzen zijn er meer keuzemogelijkheden voor akkerbouwers. "Als akkerbouwer kun je nu veel meer producten kwijt. Je hebt een diversiteit aan gewassen nodig om een goede akkerbouwrotatie te krijgen, niet alleen voor de gezondheid van je gewas, maar ook voor de economische 'gezondheid' van je bedrijf. Dan wil je niet afhankelijk zijn van slechts twee gewassen, maar is een verdeling over meerdere, kleinere gewassen juist wenselijk, het liefst ook nog met allerlei andere afzetkanalen", vervolgt de adviseur.Prangende vragen
Dat roept veel vragen op bij omschakelaars. "Wat is een goede rotatie, welke gewassen kies ik en bij welke afnemers kan ik mijn product kwijt? Dat soort vragen. Let wel: de omschakeling is voor een akkerbouwer een enorme verandering", aldus Sander. Bij deze en andere vraagstukken wordt tijdens de bijeenkomst uitgebreid stilgestaan. De studiegroep begint om 18:30 uur bij Van den Dries Bio. De voorlopige eindtijd is 21:30 uur. Na zonsondergang is er nog ruimte voor een evaluatiemoment.Voor meer informatie:
Sander Bernaerts
T: +31 (0)6-81086041
sander@naturim.nl