Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
14 september: studiegroep 'akkerbouwers in omschakeling'

"Vraag naar biologische gewassen groeit over volle breedte extreem hard"

Tholen – Aanstaande donderdag komt de studiegroep 'akkerbouwers in omschakeling' voor een derde maal bij elkaar. De bijeenkomst is bedoeld voor akkerbouwers en groentetelers die in of rondom omschakeling zijn en biedt ruimte voor specifieke vragen over het omschakeltraject. Op deze avond worden twee bedrijven bezocht: Van den Dries Bio in Dronten en Jan de Winter in Biddinghuizen. Er is aandacht voor de laatste fase in de teelt van witlof en peen. Ook wordt er gekeken naar de teelt van spruitkool en bloemkool. "Over de volle breedte groeit de vraag naar biologische gewassen extreem hard", constateert Sander Bernaerts van Naturim.

"Behoefte aan omschakelaars"

Het zijn dan niet zozeer de 'standaard' aardappelen, uien en penen, maar juist meer andere gewassen zoals rode biet, pompoen en spinazie waar omschakelaars op inzetten. Er is ook ruimte voor intensievere gewassen als bloemkool en spruitkool. "Een positieve ontwikkeling", vindt Sander. "Er is duidelijk nog behoefte aan omschakelaars. De markt groeit nog altijd hard. Het aanbod beent de vraag maar nauwelijks bij, ondanks het toegenomen areaal. Veel biologische akkerbouwers hebben grond aangekocht om hun bedrijf uit te breiden." In de markt voor conserven spreekt Sander zelfs van een bijna chronische behoefte aan producten als spinazie, erwten, bonen, rode biet en suikermaïs. "Dat is lange tijd niet gebeurd."

Meer ruimte voor rotatie

Door de grote vraag en gunstige prijzen zijn er meer keuzemogelijkheden voor akkerbouwers. "Als akkerbouwer kun je nu veel meer producten kwijt. Je hebt een diversiteit aan gewassen nodig om een goede akkerbouwrotatie te krijgen, niet alleen voor de gezondheid van je gewas, maar ook voor de economische 'gezondheid' van je bedrijf. Dan wil je niet afhankelijk zijn van slechts twee gewassen, maar is een verdeling over meerdere, kleinere gewassen juist wenselijk, het liefst ook nog met allerlei andere afzetkanalen", vervolgt de adviseur.

Prangende vragen

Dat roept veel vragen op bij omschakelaars. "Wat is een goede rotatie, welke gewassen kies ik en bij welke afnemers kan ik mijn product kwijt? Dat soort vragen. Let wel: de omschakeling is voor een akkerbouwer een enorme verandering", aldus Sander. Bij deze en andere vraagstukken wordt tijdens de bijeenkomst uitgebreid stilgestaan. De studiegroep begint om 18:30 uur bij Van den Dries Bio. De voorlopige eindtijd is 21:30 uur. Na zonsondergang is er nog ruimte voor een evaluatiemoment.

Voor meer informatie:
Sander Bernaerts
T: +31 (0)6-81086041
sander@naturim.nl