Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe biologische gember vrouwenmishandeling in Peru tegengaat

Zoals in veel Zuid-Amerikaanse landen zijn Peruaanse vrouwen vaak het slachtoffer van fysieke, seksuele en psychische mishandeling. Heel wrang dat in dit prachtige gebied vol tropische bossen, kleurrijke papegaaien en indrukwekkende watervallen zo veel vrouwen en kinderen een allesbehalve rustig, paradijselijk bestaan hebben.

Volgens experts is dit probleem het meest hardnekkig in de Chanchamayo regio in het hart van Peru. De reden waarom juist hier zo veel slachtoffers wonen is, als zo vaak, een gevaarlijke cocktail van verschillende factoren waaronder armoede, slecht onderwijs, alcohol en natuurlijk het machismo.



Gemberteelt

Vorige maand bezocht Michaël Wilde van Eosta deze regio en het plaatsje Pichanaki, om meer te weten te komen over de biologische gemberteelt, haar leveranciers te bezoeken en te zien hoe deze bedrijven - te weten Nativa en Sade - de strijd tegen vrouwenmishandeling aangaan. Sade wordt gerund door twee broers, Jorge en Fernando. Met zo'n 80 werknemers en 60 lokale telers zorgt Sade ervoor dat de vers geoogste biologische gember gewassen, gedroogd, verpakt en verscheept wordt. Fernando legde mij uit dat ze vooral vrouwen (70 procent van de werknemers) een arbeidscontract aanbieden. Op zich klinkt dat niet zo spectaculair, maar als je beseft dat in deze regio slechts 5 procent van de bevolking een arbeidscontract heeft is dat toch wel bijzonder.

Politiebezoek

Een vast salaris betekent vooral meer vrijheid en minder afhankelijkheid van de man. Om ervoor te zorgen dat de vrouwen zonder kinderstress naar het werk kunnen, is er bij het pakhuis een kleurrijke crèche opgericht waar getrainde begeleidsters op de kinderen passen. Ook is er een kantine waar iedere dag drie voedzame maaltijden worden gekookt - uniek in dit gebied.



Wellicht het meest opmerkelijk is dat er een speciale organisatie (de SACD) is opgericht die psychologen en andere experts inhuurt om de vrouwelijke medewerkers te trainen om mishandeling te signaleren, rapporteren en om ze sterker en weerbaarder te maken. Ten slotte wordt er heel nauw samengewerkt met de politie zodat, als er een melding bij de directie binnenkomt, de dader in kwestie heel snel wordt bezocht door een lokale politieagent. Ook dat is, helaas, tamelijk bijzonder.

Uit de schaduw

Dankzij dit project wordt dit moeilijke onderwerp voor het eerst besproken en uit de schaduw gehaald. De vrouwen leren dat ze de mishandelingen niet meer hoeven te ondergaan en de mannen beseffen dat ze er niet meer mee weg komen. Het project is een dermate groot succes dat men de trainingen en workshops niet alleen aan de medewerkers, maar ook aan de gemberboeren en hun gezinnen wil geven. Eosta ondersteunt SACD daarbij financieel via haar 1 Cent for the Future-campagne.

Bron: Grensverleggers.nl
Publicatiedatum: