Met de tewaterlating van een teeltsysteem ter grootte van een halve hectare in de Oosterschelde (Schelphoek, gemeente Schouwen-Duiveland), is met een totaal grootte van één hectare op dinsdag 22 augustus de grootste zeewierboerderij van Nederland ontstaan. Met de aanleg van dit teeltsysteem door Seaweed Harvest Holland uit Kerkwerve wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier.
Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten) als voor industrie (onder andere bindmiddelen, diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht.Van oudsher komt het aanbod van zeewier vooral uit het Verre Oosten, echter tegenwoordig brengen ook Europese landen zoals Frankrijk, Ierland, Spanje, IJsland en Noorwegen steeds meer zeewier op de markt. Consument en industrie zijn meer geneigd om te kiezen voor deze wieren, niet alleen vanwege duurzaamheid, maar ook vanwege kwaliteitsaspecten. In Nederland zijn er ook verschillende kleinschalige initiatieven op het gebied van zeewier teelt, onder andere bij Texel, Vlieland en elders in de Oosterschelde. In de Noordzee voor de kust van Scheveningen is dit jaar een proef van de Noordzeeboerderij succesvol afgesloten.
Het nieuwe project van Seaweed Harvest Holland onderscheidt zich van deze initiatieven niet alleen door de grootte, maar ook door andere innovaties op het gebied van de teelt. Zo wordt er voor het eerst geprobeerd om met zelf ontwikkelde sporen zeewier te kweken.Zeewier, er zijn in de Oosterschelde zo'n meer dan 50 verschillende soorten, kan het hele jaar door geteeld worden. Seaweed Harvest Holland start met de teelt van zeesla, een wier dat vooral in de zomer groeit, waarna vanaf het najaar met suikerwier, een winterwier, wordt verder gegaan. Het zeewier, gehecht aan in totaal uiteindelijk zo'n 50 kilometer touw, groeit van de voedingsstoffen in het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd.
Zeewier trekt daarnaast veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren), zodat de verwachting is dat er op de plek van de Zeewierboerderij het ecosysteem wordt versterkt. "Zeewier is de groente van de toekomst", aldus John van Leeuwen, directeur van Seaweed Harvest Holland. "De Oosterschelde biedt met haar schone water een uitstekende basis om die zeegroente daar op grotere schaal duurzaam te gaan telen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur."
Voor meer informatie: www.seaweedharvestholland.nl
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Als we stoppen met gifgebruik en kunstmest, dan zal er veel goeds gebeuren voor de boeren"
- "Basilicumolie, waar het allemaal mee begon, is nog altijd ons meest populaire product"
- QR-code neemt consument bij de hand in de wereld van specerijen
- PAN Nederland constateert meer bestrijdingsmiddelen in tuinplanten
- Demoveldbijeenkomsten robuuste aardappelrassen: 4, 11 en 20 juli
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-07-01 Demoveldbijeenkomsten robuuste aardappelrassen: 4, 11 en 20 juli
- 2022-06-30 "Leg biologische producten bij elkaar voor 60% meer omzet"
- 2022-06-29 Biologische blauwe bessenteelt plust in Peru
- 2022-06-29 "Voedseleducatie zou al moeten beginnen op het moment dat kinderen geboren worden"
- 2022-06-28 "Zimbabwe kan export biologische gewassen benutten"
- 2022-06-27 Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- 2022-06-24 Johan Groen naar Geersing Potato Specialist
- 2022-06-24 Portfolio DSV TerraLife biologische groenbemestermengsels vernieuwd
- 2022-06-24 "Politieke druk overschaduwt wetenschappelijke basis nieuwe wetgeving koudebehandeling Zuid-Afrikaanse sinaasappelen"
- 2022-06-23 "Op deze korte termijn uitgesloten worden van de Europese biologische markt, doet pijn en brengt voortbestaan van onze telers in gevaar"
- 2022-06-21 Nautilus Organic en FruitMasters lanceren biologisch afzet- en kennisplatform BioMasters
- 2022-06-21 Pcfruit maakt specifieke gewasbeschermingslijsten voor erkende bio middelen
- 2022-06-20 "Goede vraag naar limes, maar volop uitdagingen om ze in Europa te krijgen"
- 2022-06-20 Veel belangstelling voor demonstratie cameraschoffel-systemen
- 2022-06-17 Overijssels versnellingsprogramma stimuleert teelt en afzet eiwitrijke gewassen
- 2022-06-17 Peruaanse export bio-bananen -20% in eerste kwartaal
- 2022-06-16 Eiwitboeren bundelen krachten voor betere positie in de keten
- 2022-06-16 "Door onderzoek en praktijkervaring wordt het steeds duidelijker hoe we strokenteeltsystemen optimaal kunnen inrichten"
- 2022-06-15 Zespri presenteert displayunits, verpakkingen en duurzaamheidsinitiatief tijdens Organic Produce Summit 2022
- 2022-06-15 Goed begin van de spinazieoogst ondanks wisselende weersomstandigheden