Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dragen we straks kleding op basis van bioplastic?

Dragen we straks kleding op basis van bioplastic? Tot op heden lastig te realiseren. Polyactide, dat ontstaat door fermentatie van producten als zetmeelproducten of suikerriet, is van nature niet goed bestand tegen vocht of hitte. Als verpakking voor groenten, daarentegen, is het wel geschikt. De doorbraak voor toepassingen in textiel lijkt nabij. Het is onderzoekers van de Jiangnan University uit China en de University of Nebraska-Lincoln uit de VS namelijk gelukt om het bioplastic beter hitte- en vochtbestendig te maken. Dat is mogelijk door de polymeervezels eerst te verhitten tot ruim 200 graden Celsius en vervolgens langzaam te laten afkoelen.



Om textiel te kunnen fabriceren van bioplastic, moet het materiaal tijdens het verven of het bedrukken goed tegen hoge temperaturen kunnen. Met deze ontdekking lijkt de oplossing voor het 'probleem' nu binnen handbereik.



Bron: University of Nebraska-Lincoln
Publicatiedatum: